Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Finančné výsledky Ukrajiny sa v tomto roku zlepšili

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Ukrajina sa takmer 16 mesiacov od začiatku vojny s Ruskom tento rok snaží o vyrovnaný rozpočet.

Kyjev 23. júna (TASR) - Finančné výsledky Ukrajiny sa v tomto roku zlepšili, pričom rozpočtové príjmy v máji vzrástli o 45 % v porovnaní s rovnakým obdobím pred rokom. Oznámil to v piatok minister financií Serhij Marčenko. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Ukrajina sa takmer 16 mesiacov od začiatku vojny s Ruskom tento rok snaží o vyrovnaný rozpočet. Pomáha jej pritom najmä podpora od Európskej únie (EÚ), Spojených štátov, Medzinárodného menového fondu (MMF) a ďalších partnerov.

"V roku 2023 máme oveľa lepšie finančné výsledky ako pred rokom. Vďaka silnej finančnej podpore a komplexným opatreniam vlády zabezpečujeme vyrovnaný rozpočet a financovanie kritických výdavkov predovšetkým v sociálnej oblasti," uviedol Marčenko vo vyhlásení.

"Menová a fiškálna politika sú pod kontrolou," povedal s tým, že príjmy štátneho rozpočtu sa v máji tohto roka v porovnaní s májom 2022 zvýšili o 45 %.

Vláda už tento rok dostala zahraničnú finančnú pomoc vo výške takmer 22 miliárd USD (20,21 miliardy eur). Marčenko poznamenal tiež, že medzinárodní partneri Ukrajiny zopakovali svoj záväzok poskytnúť Kyjevu tento rok rozpočtovú podporu vo výške 42,5 miliardy USD.

Minister tento týždeň vyhlásil, že Ukrajina plánuje na budúci mesiac obnoviť výber vládnych daní na predvojnovú úroveň v súlade s programom MMF, pričom zruší výnimky a úľavy zavedené od ruskej invázie.

(1 EUR = 1,0884 USD)