Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nadnárodný finančný holding Home Credit vykázal za minulý rok stratu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Do celoročnej straty zrazil skupinu, ktorá v 11 krajinách sveta zamestnáva skoro 73.000 ľudí, prepad v prvej polovici minulého roka.

Praha 13. marca (TASR) - Nadnárodný finančný holding Home Credit B. V., jeden z pilierov skupiny PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera, má za sebou stratový rok. Ku dnu ho stále ťahá Rusko, niekdajšia spoľahlivá zlatá sliepka skupiny PPF. Úverový konglomerát prerobil vlani 41,6 milióna eur. Zdá sa však, že straty už končia, konštatuje na svojej internetovej stránke český denník Mladá fronta Dnes.

Do celoročnej straty zrazil skupinu, ktorá v 11 krajinách sveta zamestnáva skoro 73.000 ľudí, prepad v prvej polovici minulého roka. V lete sa Home Credit odrazil od dna a v 2. polroku už zarábal a dosiahol zisk 48,8 milióna eur. To je podstatne lepší výsledok ako strata 90 miliónov eur v 2. polroku 2014. Napriek tomu zisk z posledných šiestich mesiacov vlaňajška nestačil na odvrátenie celoročnej straty.

Minoritný akcionár a generálny riaditeľ Home Creditu Jiří Šmejc napriek tomu hodnotí pozíciu skupiny na trhu ako dobrú.

"Biznis v Rusku sme stabilizovali, úspešne sa rozvíjame v Ázii. Rusko znovu ukazuje, ako rýchlo sme schopní reagovať na meniace sa makroekonomické podmienky. Ázia je zase príkladom, že vieme včas rozpoznať nové príležitosti a využívať ich. Sme dostatočne silní, aby sme súčasne investovali v štyroch veľkých ázijských krajinách do rozvoja nášho biznisu, čo nám dáva tie najlepšie základy pre budúcnosť," uviedol Šmejc.

Obrat od strát k zisku sa vlani podľa vedenia Home Creditu podarilo dosiahnuť práve "razantnou reštrukturalizáciou biznisu v Rusku a pokračujúcimi investíciami na trhoch s rýchlo rastúcou spotrebou v Ázii".

Skupina rastie predovšetkým v Číne, vo Vietname, Indonézii a na Filipínach. Do týchto trhov vlani vložila 173 miliónov eur. Podiely jednotlivých krajín na hospodárení Home Creditu sa výrazne menia. Ešte pred tromi rokmi bolo jeho pilierom Rusko, ale vlani už plných 41 % nových úverov Home Credit rozdelil v Číne. Celá Ázia sa na minuloročnom balíku nových úverov podieľala 56,2 %. Naopak, v Rusku pôžičky ubúdajú.

V tlačovej správe k minuloročným výsledkom hodnotia šéfovia Home Creditu situáciu v Rusku ako veľmi zložitú. "Skupina tam bude aj naďalej postupovať maximálne obozretne," uvádza Home Credit, ktorý aj v budúcnosti očakáva v Rusku nepredvídateľné výkyvy na trhu a neistotu ohľadom ďalšieho vývoja. Firma tu v predchádzajúcich dvoch rokoch razantne skresala náklady, prepustila časť zamestnancov a zavrela stovky obchodných miest.

Okrem polročného obratu v hospodárení si vedenie Home Creditu pochvaľuje, že mu vlani klesol počet nesplácaných pôžičiek. Úvery nesplácané viac ako tri mesiace dnes tvoria len desatinu jeho úverového portfólia.