Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Finančný výbor odporučil daňové licencie

Na snímke štátny tajomník MF SR Peter Pellegrini. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Finančný výbor odporučil aj zníženie dane z príjmov. Zavedením tzv. daňových licencií podľa Ministerstva financií (MF) SR určite nepríde k zhoršeniu podnikateľského prostredia.

Bratislava 12. novembra (TASR) – Poslanci Národnej rady (NR) SR sa budú už na nadchádzajúcej schôdzi koncom novembra zaoberať novelou zákona o dani z príjmov. Tá má prispieť k zníženiu administratívnej záťaže podnikateľov. V rámci nej však pribudnú pre firmy pravdepodobne aj ďalšie zmeny. Na dnešnom finančnom výbore parlamentu totiž k novele predložil viaceré pozmeňujúce návrhy jeho podpredseda Ladislav Kamenický (Smer-SD).

"Pozmeňujúci návrh upravuje daňové tajomstvo. Navrhuje sa aj zníženie dane z príjmov právnických osôb z 23 % na 22 % a zavádza sa daňová licencia," uviedol Kamenický. Do zákona sa má tiež dostať dohoda so samosprávami o zvýšení podielu na dani z príjmov fyzických osôb zo súčasných 65 % na 67 %. Výbor sa s týmito návrhmi stotožnil a odporučil ich parlamentu schváliť.

Ako priblížil štátny tajomník Ministerstva financií (MF) SR Peter Pellegrini, kvôli zjednodušeniu administratívy sa má novelou zjednotiť napríklad evidencia preukázateľných príjmov a výdavkov pre podnikateľov, taktiež by sa mala zrušiť oznamovacia povinnosť pri platbách v hotovosti, a to vzhľadom na prijatie zákona obmedzujúceho platby v hotovosti.

"V tomto návrhu zákona sú rôzne zmeny, ktoré sa týkajú odstránenia administratívnej náročnosti pre daňové subjekty. Zjednocujú sa podmienky pre zahrnutie záväzkov a pohľadávok do základu dane po lehote splatnosti. Je to dôležitá úprava," dodal Pellegrini.

MF SR: Zavedením daňových licencií nepríde k zhoršeniu podnikateľského prostredia

Zavedením tzv. daňových licencií podľa Ministerstva financií (MF) SR určite nepríde k zhoršeniu podnikateľského prostredia. Uviedol to pre TASR v reakcii na kritiku predstaviteľov Ľudovej platformy tlačový odbor rezortu financií.

"Rozvíjajúci sa, či investujúci podnikatelia neutrpia, lebo si budú môcť, ak sa im nebude dariť, licencie započítavať nasledujúce tri roky. Novovzniknuté spoločnosti budú dokonca v prvom roku podnikania od licencií oslobodené úplne," vysvetľuje ďalej MF SR.

Živnostníkov sa podľa rezortu financií licencie nedotknú vôbec. "Rovnako od platenia licencií budú oslobodené aj chránené dielne. Cieľom licencií bolo zdanenie obchodných spoločností, ktoré sa dlhodobo vyhýbajú plateniu daní, nie podnikov, ktoré si plnia svoje povinnosti, no zažili jeden, či niekoľko horších rokov. V koncepcii licencií sa preto počíta aj s možnosťou ich započítania počas budúcich rokov," zdôrazňuje ministerstvo.

Zároveň upozorňuje, že daňové licencie sa zavádzajú spolu so znížením sadzby dane z príjmov zo súčasných 23 % na 22 %. "To znamená, že podnikatelia s kladnou daňovou povinnosťou, ktorá bude vyššia ako výška licencie, nebudú platiť nič navyše, práve naopak, zníži sa im daň z príjmu," uvádza MF.

Pripomína tiež, že daňové licencie, prípadne ich obdoba, existuje vo viacerých vyspelých krajinách. "Najnižšia sadzba daňových licencií vo výške 480 eur je na Slovensku nižšia ako v Rakúsku. Zavedenie daňových licencií vníma MF SR, rovnako ako aj zástupcovia zamestnávateľov, ako istú formu spravodlivosti, nakoľko súčasný stav daňových príjmov štátu je taký, že 400 veľkých firiem platí dve tretiny daní do štátneho rozpočtu. Navyše, až 62 % firiem za posledné štyri roky malo nulovú daňovú povinnosť, a to dokonca aj v rokoch, keď Slovensko malo najvyššie hospodárske rasty," dodal rezort financií.

MF SR 11. novembra 2013 predstavilo výšku daňových licencií, ktoré by mali firmy platiť prvýkrát v roku 2015. Ich konkrétna suma bude závisieť od tržieb spoločnosti a od toho, či je, alebo nie je firma platcom dane z pridanej hodnoty (DPH). Neplatca DPH s tržbami do 500.000 eur by mal platiť 480 eur, platca dane s tržbami do 500.000 eur bude platiť 960 eur a pre subjekty s tržbami nad 500.000 eur MF SR stanovilo výšku daňovej licencie na 2880 eur.

Ľudová platforma: Daňové licencie poškodia podnikateľské prostredie v SR

Daňové licencie znamenajú podľa predstaviteľov troch strán Ľudovej platformy (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd) zavedenie novej dane a poškodia podnikateľské prostredie v SR. Takýto návrh daňových licencií odmietajú. Uviedli to dnes na brífingu poslanci Národnej rady SR Ivan Švejna (Most-Híd) a Ivan Štefanec (SDKÚ-DS), ako aj podpredseda KDH Miloš Moravčík.

Daňové licencie sú podľa Švejnu jedným z najhorších opatrení tejto vlády v oblasti kvality podnikateľského prostredia. "Opatrenie totiž neúmerným spôsobom poškodzuje podnikateľské prostredie," povedal Švejna.

"KDH odmieta novú daň, pretože poškodí zamestnanosť na Slovensku. Vláda odrádza ľudí, aby začali podnikať. A menej podnikateľov sa rovná menej pracovných miest," podotkol Moravčík. Nový začínajúci podnik je podľa neho v strate väčšinou aspoň prvé tri roky, nielen jeden rok, čo návrh daňových licencií nezohľadňuje.

Vláda si podľa Štefanca najskôr "namaľovala" očakávané príjmy v návrhu štátneho rozpočtu a teraz hľadá spôsob ako navrhnuté čísla naplniť. "Tento návrh novej dane je taký absurdný, ako keď sa kedysi v histórii zavádzala daň z fúzov či daň z klobúka. Vláda už nevie ako zdierať ľudí, tak si vymyslela absurdnú daň zo straty. Jednoznačne ju odmietame, pretože takéto spôsoby privedú Slovensko do ešte horšej situácie a ďalej zhoršia už aj tak zlú úroveň nezamestnanosti," dodal Štefanec. Podľa neho je potrebné sústrediť sa na zjednodušenie podnikateľského prostredia, na zníženie odvodového a daňového zaťaženia.


SNS: Daňové licencie zničia malé firmy

Podľa Slovenskej národnej strany (SNS) ide v súvislosti s daňovými licenciami o ďalšie nákladové zaťaženie podnikateľov. V samej podstate ide totiž o tzv. daň za možnosť podnikať na Slovensku. Pre TASR to vyhlásil predseda SNS Andrej Danko.

"V prípade malých firiem pôjde o neúmerné zvýšenie daňového zaťaženia. Aktuálne malé spoločnosti bojujú s nedostatkom zdrojov potrebných na rozvoj podnikania. Toto opatrenie im nijako nenapomáha v ďalšom rozvoji," tvrdí Danko. Dodáva, že ide nielen o ďalšie finančné, ale aj administratívne zaťaženie podnikateľských subjektov. "Konkrétne v prípade stredných a veľkých firiem ide o nesystémový krok. Iba stabilné a transparentné podnikateľské prostredie môže zabezpečiť dostatok zdrojov pre štátny rozpočet," tvrdí.

Podľa predsedu SNS v prípade začínajúcich spoločností znamenajú licencie zvýšenie počiatočných nákladov na podnikanie. "Oslobodenie od dane počas prvého roku podnikania nič nerieši. Záporné hospodárenie počas prvých niekoľkých rokov podnikania je úplne bežné. Aj pri zápornom hospodárení bude podnikateľský subjekt povinný novú daň uhradiť. Možnosť odpočítania zaplatenej licencie z daní bude nereálna," konštatuje Danko. "Zaťaženie týchto začínajúcich podnikateľov novou daňou je teda z pohľadu podpory zamestnanosti absurdné," zdôrazňuje. 

Pre SNS je podľa neho neprijateľná stratégia, že zahraničné firmy majú od slovenskej strany rôzne stimuly, ale malí a strední podnikatelia, ak sa "už konečne ako-tak spamätajú, dostanú namiesto podpory ďalšiu pomyselnú facku". Pritom podpora domácich podnikateľov by podľa Danka mala byť prioritou pre každú vládu.

SNS v tejto súvislosti opäť apeluje na znovuzavedenie rovnej dane, zníženie odvodového zaťaženia a zrušenie odvodových povinností v prípade dohôd o pracovnej činnosti a dohôd o vykonaní práce. "Diery v rozpočte nepomôžu zakryť nesystémové kroky, v dlhodobom horizonte je zárukou vyšších príjmov stabilnosť a jednoduchosť legislatívneho prostredia," uzatvára Danko.