Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Finančný výbor odporúča schváliť vznik trvalého eurovalu

Poslanec za SaS Jozef Kollár Foto: TASR/Štefan Puškáš

Výbor Národnej rady (NR) SR pre financie a rozpočet dnes odporučil plénu schváliť pristúpenie Slovenska k tejto dohode.

Bratislava 13. júna (TASR) - Medzinárodná zmluva o vytvorení Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS), tzv. trvalého eurovalu, prechádza zatiaľ legislatívnym procesom v parlamente bez problémov. Výbor Národnej rady (NR) SR pre financie a rozpočet dnes odporučil plénu schváliť pristúpenie Slovenska k tejto dohode. Proti bol len jediný zástupca opozície na výbore, poslanec SaS Jozef Kollár. Tomu neprešiel ani procedurálny návrh, aby výbor navrhol plénu posunúť hlasovanie o EMS až na obdobie, keď bude známe rozhodnutie nemeckého parlamentu.

Štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý návrh zmluvy na výbore predkladal, upozornil poslancov, že trvalý euroval môže vzniknúť aj bez súhlasu Slovenska. Na jeho schválenie totiž stačí 90 % hlasov krajín eurozóny. Takýto krok by však podľa neho SR poškodil.

"Slovenská republika by sa dostala mimo tohto ochranného valu a momentálne nevieme odpovedať na otázku, či tým SR nevystavujeme riziku, že v prípade, ak vzhľadom na nejaký dramatický vývoj v rámci Európy budeme potrebovať aj my pomoc, nebude nám poskytnutá," argumentoval. Pristúpenie k EMS je podľa neho jediné riešenie, ako sa Slovensko tomuto riziku môže vyhnúť.

Opačný názor na to má Kollár. Ak by NR SR neratifikovala zmluvu o trvalom eurovale, nestalo by sa podľa neho vôbec nič. "EMS by vznikol aj bez nás. Čo vieme s určitosťou povedať je, že by sme hneď ušetrili 659 miliónov eur v hotovosti," podčiarkol. Na väčšinu svojho hotovostného vkladu do eurovalu si pritom bude musieť Slovensko požičať, čo pripustil aj Pellegrini.

Podľa Kollára nie je argumentom ani snaha priradiť Slovensko v rámci úvah o dvojrýchlostnej eurozóne k jej lepšej časti. "O členstve v tomto elitnom klube nebude rozhodovať miera servilnosti slovenských politikov, ale zdravie verejných financií SR. Práve takéto eurovaly nám budú verejné financie sakramentsky rozbíjať a zhoršovať ich zdravie," domnieva sa opozičný poslanec.

Vláda si podľa Pellegriniho uvedomujeme zložitosť situácie, napriek tomu však má SR na výber len to, či zmluvu ratifikuje alebo nie. V spolupráci s opozíciou sa však ešte môžu prísnejšie upraviť právomoci parlamentu voči vláde, avizoval. "V spojitosti s touto zmluvou budeme musieť prijať ešte aj zákon a vopred avizujem, že sme pripravení diskutovať aj o postavení Národnej rady v rámci rozhodovacieho procesu predtým, ako bude minister prijímať nejaké rozhodnutia," priblížil.


J. MIŠKOV: Trvalý euroval vznikne aj bez Slovenska

Trvalý euroval vznikne, aj keby ho Slovensko neschválilo, ak ho odobrí nemecký parlament. Na dnešnom spoločnom brífingu opozície to povedal predseda klubu SaS Juraj Miškov. Dodal, že liberáli nevidia žiadny dôvod na to, aby Slovensko vstupovalo do záväzku, z ktorého nie je možné vystúpiť. "Lebo trvalý euroval vznikne aj bez Slovenska," zdôraznil Miškov. Na vznik trvalého eurovalu stačí 90 percent hlasov členských štátov eurozóny, hlas Slovenska je menej ako jedno percento.

Opozícia dnes oznámila, že žiada odloženie hlasovania o trvalom eurovale v Národnej rade SR. Parlament by sa mal jeho schvaľovaním zaoberať na nadchádzajúcej schôdzi, ktorá sa začne 19. júna. Podľa opozície treba počkať kvôli voľbám v Grécku, ale aj kvôli nemeckému parlamentu, ktorý má podľa Miškova o trvalom eurovale hlasovať koncom júna či začiatkom júla. Odloženie hlasovania na Slovensku žiadala opozícia dnes u predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD). Nepochodila, požiada teda aj premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na štvrtkovom rokovaní.