Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Financovanie agrosektora SR sa do roku 2020 zvýši o 377 miliónov eur

Na archívnej snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Podľa MPRV sendvičový mechanizmus podpôr poľnohospodárstva je základným stavebným prvkom obnovy domáceho pôdohospodárskeho potenciálu, ktorý v sebe nesie akceleračné a multiplikačné efekty.

Bratislava 29. januára (TASR) - Do slovenského poľnohospodárstva pritečie za programové obdobie 2014 až 2020 najviac finančných prostriedkov od vzniku samostatnej SR. "Z hľadiska celkového zdrojového zabezpečenia dochádza oproti programovému obdobiu 2007 až 2013 k navýšeniu objemu celkového financovania o približne 377 miliónov eur," uviedlo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR vo vyhodnotení Akčného plánu rozvoja pôdohospodárstva SR na roky 2014 až 2020 k 31. januáru 2016.

Agrorezort v hodnotení pripomenul zásadnú zmenu vo financovaní slovenského poľnohospodárstva prostredníctvom sendvičového mechanizmu. "Primárnym zmyslom celého mechanizmu je stabilné nastavenie podpôr do živočíšnej a rastlinnej výroby, ktoré je garantované až do roku 2020. Podpory sa agregátne navyšujú, oproti minulému programovému obdobiu, v priemere o 35 %," podčiarklo MPRV.

"Boli zavedené tiež nové podporné mechanizmy. Je dôležité uviesť, že navýšenie zdrojového zabezpečenia slovenského poľnohospodárstva sa deje v čase najväčšieho konsolidačného úsilia z pohľadu verejných financií v histórii SR," zdôraznil agrorezort.

Podľa MPRV sendvičový mechanizmus podpôr slovenského poľnohospodárstva je základným stavebným prvkom obnovy domáceho pôdohospodárskeho potenciálu, ktorý v sebe nesie akceleračné a multiplikačné efekty. Jednak vytvára podmienky na akceleráciu kvantitatívnych a kvalitatívnych parametrov poľnohospodárskej produkcie a jednak multiplikuje tieto efekty na celú potravinovú vertikálu.

Sendvičový mechanizmus priniesol do slovenského poľnohospodárstva potrebnú stabilitu a vytvoril podmienky pre jeho ďalší rozvoj. Aj keď zásadné vplyvy aplikácie tohto mechanizmu nie je možné očakávať v krátkom časovom horizonte, prvé výsledky sa ukázali už v rokoch 2014 a 2015.

"Po kontinuálnom poklese zamestnanosti bola od roku 2002 po prvýkrát zaznamenaná korekcia počtu pracovných miest v poľnohospodárstve smerom nahor. Stabilizoval sa tiež chov ošípaných, zabrzdil prepad stavov hovädzieho dobytka a nastolil sa rastový trend v počte oviec a kôz. Taktiež sa zaznamenal udržateľný nárast výmery cukrovej repy, zastavil sa úbytok plôch zemiakov a významne sa spomalil pokles výmer ovocných sadov, zeleniny a viniča," doplnil agrorezort.

Tieto pozitívne medziročné výsledky sa podľa MPRV dosiahli aj napriek tomu, že významne klesala cenová hladina prvovýrobnej poľnohospodárskej produkcie, a to najmä u surového kravského mlieka, ovčieho mlieka a čiastočne u jatočnej hydiny.