Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Financovanie konferencie o startupoch má preveriť nezávislá komisia

Ilustračné foto Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

Dohľad nad prípadnou kontrolou by mala mať nezávislá komisia bez účasti predstaviteľov SBA.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Kontrolu financovania konferencie o problematike startupov TechMatch Slovakia 2015 nezávislou komisiou navrhuje generálny riaditeľ usporiadateľskej organizácie Slovak Business Agency (SBA) Branislav Šafárik. "Nemáme najmenší dôvod čokoľvek skrývať," povedal na dnešnom brífingu v Bratislave. Na novinárske otázky však neodpovedal. Zdôvodnil to tým, že musí na letisku vítať prichádzajúcich hostí.

Šafárik tvrdí, že SBA urobila maximum pre transparentnosť procesu verejného obstarávania. "Nebola zaznamenaná jediná výhrada, námietka, návrh alebo výzva. Nemáme najmenší dôvod čokoľvek skrývať. Sme pripravení na absolútnu verejnú kontrolu každého vynaloženého centu," doplnil.

Dohľad nad prípadnou kontrolou by mala mať nezávislá komisia bez účasti predstaviteľov SBA. "Sme pripravení vytvoriť pre prácu takejto komisie všetky potrebné predpoklady," uviedol Šafárik. Na kontrole by sa podľa jeho predstáv mohli podieľať organizácie SAPIE, Transparency International, Aliancia Fair-play, ako aj médiá a organizátori podobných podujatí.

Situáciu, ktorá vznikla okolo podujatia, označil Šafárik za nedorozumenie. "Spôsobuje reputačné škody celému slovenskému startup ekosystému. Doma a najmä v zahraničí. Je nesmierne zahanbujúce čítať na sociálnych sieťach útoky na spíkrov, mentorov a investorov, ktorí prisľúbili účasť na podujatí a na ktorých sa skutočná startupová komunita na Slovensku tešila a teší," konštatoval. Tvrdí, že príležitosť, ktorú TechMatch Slovakia 2015 ponúka Slovensku, je obrovská.

Ako v piatok (9.10.) napísal Denník N, rozpočet štátnej konferencie o startupoch nahneval IT odborníkov a tí vyzvali na jej bojkot. Účet za päťdňové podujatie by sa podľa zmluvy s eseročkou Adom. M Studio, ktorá ho má zabezpečiť, mohol vyšplhať na 1,4 milióna eur. Zmluva je koncipovaná ako rámcová, nemusí sa vyčerpať úplne celá. Konferencia sa uskutoční od 12. do 16. októbra v Bratislave.