Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Hengstler plánuje presunúť výrobu z Nemecka do Kežmarku

Erb mesta Kežmarok Foto: Heraldický register

Firma Hengstler pôsobí v Kežmarku už 20 rokov. Aktuálne zamestnáva 301 pracovníkov.

Kežmarok 27. júna (TASR) – Spoločnosť Hengstler plánuje presunúť výrobu z Nemecka do Kežmarku, kde by malo pribudnúť približne 40-50 nových pracovných miest. TASR o tom informovala komunikačná manažérka mesta Kežmarok Zuzana Šlosárová, ktorá doplnila, že záujem bude o technicko-hospodárskych pracovníkov, najmä o inžinierke pozície, ktoré si vyžadujú niekoľkomesačné zaškoľovanie.

Kežmarskí poslanci odsúhlasili predaj pozemkov pre firmu Ingosing, s.r.o., ktorej zámerom je výstavba výrobných priestorov a presun výroby firmy z Nemecka na Slovensko. „V priebehu nadchádzajúcich 12 až 18 mesiacov dôjde k presunu výroby počítadiel a tlačiarní z Nemecka do Kežmarku. V pláne je presunúť celú výrobu počítadiel a tlačiarní s výnimkou niektorých špecifických výrobných jednotiek, ktoré môžu zostať v Nemecku,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Hengstler Marcel Drgala. Ako povedal, súčasné priestory kapacitne nepostačujú plánovanému vyššiemu objemu výroby.

Spoločnosť si bude budovu s pozemkami dlhodobo prenajímať. Stavebné práce by mali podľa Šlosárovej začať na jeseň tohto roku s plánom ukončenia do začiatku leta 2017. Investícia vo výške niekoľko miliónov eur sa má realizovať z vlastných finančných zdrojov.

Presunutím výroby z Nemecka vznikne približne 40 až 50 pracovných miest. Pôjde o pracovné miesta vo výrobe, ako i o miesta v nevýrobných a obslužných oblastiach. „Je to pozitívna správa pre Kežmarčanov. Táto investícia zastabilizuje prácu už existujúcim 300 miestam a zároveň vytvorí pracovné podmienky pre ďalších 50 ľudí. Medzi priority mesta patrí zvýšenie zamestnanosti v meste, preto považujem rozhodnutie poslancov o odpredaji pozemkov na výstavbu hál za správne,“ povedal primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák. Nové pracovné pozície začnú obsadzovať už od júla. Prvotný záujem bude o technicko-hospodárskych zamestnancov, najmä o inžinierske pozície a najneskôr do konca druhého štvrťroku 2017 chcú prijať ostatných výrobných pracovníkov.

Firma Hengstler pôsobí v Kežmarku už 20 rokov. Aktuálne zamestnáva 301 pracovníkov. Je výrobcom priemyselných komponentov pre aplikácie počítania a riadenia, ako sú počítadlá, časovače, rotačné snímače, priemyselné a teplotné regulátory, relé, tlačiarne a strihače.