Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Firma Klein Vision predala licenciu na výrobu lietajúceho auta do Číny

Na snímke zakladateľ a generálny riaditeľ Klein Vision Štefan Klein počas tlačovej konferencie k nákupu licencie na technológiu lietajúceho auta profesora Štefana Kleina pre čínsky trh v Bratislave 4. apríla 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hlavným aktérom na strane čínskeho konzorcia je Zhu Shouchen, ktorý ako nadšenec leteckého priemyslu vlastní a prevádzkuje letisko a aviatickú školu v meste Cangzhou.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Slovenská spoločnosť Klein Vision vyvíjajúca lietajúce auto AirCar v marci predala licenciu na jeho výrobu čínskemu investorovi Hebei Jianxin Flying Car Technology. Informoval o tom vo štvrtok v Bratislave na tlačovej konferencii Štefan Klein, zakladateľ a generálny riaditeľ Klein Vision, za účasti zástupcov z čínskej strany.

"Tento obchod vytvára predpoklad pre dokončenie vývoja predsériového prototypu a vybudovanie továrne na výrobu lietajúceho auta v Číne," priblížil Klein. Tento pre slovenských vývojárov prelomový obchod bol umožnený aj vďaka dlhoročným vzťahom spoluinvestora transakcie spoločnosti United Industries a jej prezidenta Eduarda Šeba s čínskymi partnermi.

Hlavným aktérom na strane čínskeho konzorcia je Zhu Shouchen, ktorý ako nadšenec leteckého priemyslu vlastní a prevádzkuje letisko a aviatickú školu v meste Cangzhou. Súčasťou jeho portfólia je aj závod na výrobu ultraľahkých lietadiel Shark pre čínsky trh, ktoré majú podobne ako AirCar korene aj na Slovensku.

Čínsky letecký priemysel podľa Jozefa Jankoviča, ktorý v Číne lietal so slovenským lietajúcim automobilom, zažíva rýchly rast. Očakáva sa podľa neho, že v najbližších rokoch sa stane najväčším na svete. Čínska vláda podľa jeho slov investuje do rozvoja leteckej infraštruktúry a podporuje aj rast domácich leteckých spoločností. Očakáva sa tiež zjednodušenie administratívy a vydávania licencií pre všeobecné letectvo.

Spoločníkmi Hebei Jianxin Flying Car Technology sú Jianxin Aviation Technology, Hebei Jianxin Chemical, investičná skupina mesta Zhongjie, dopravná skupina mesta Cangzhou a slovenská spoločnosť China CEE SME Cooperation.

AirCar je dvojsedadlové vozidlo, ktoré je možné z auta premeniť na lietadlo za menej ako tri minúty. Má dojazd 1000 kilometrov (km) a môže lietať rýchlosťou 300 km za hodinu. AirCar úspešne absolvoval úplný testovací program a v roku 2023 získal od slovenských úradov certifikát letovej spôsobilosti.