Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Firma má garantovať úhradu aspoň 40 % dlhov, inak nemôže vyplatiť zisk

Na snímke zľava minister financií SR Peter Kažimír, predseda NR SR Peter Pellegrini a premiér SR Robert Fico počas 157. mimoriadnej schôdze vlády v Bratislave 14. apríla 2015. Foto: TASR/Martin Baumann

To je jedno z nových pravidiel návrhu novely Obchodného zákonníka z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorý na dnešnom mimoriadnom rokovaní schválila vláda.


Bratislava 14. apríla (TASR) - Reštrukturalizovaná firma nebude môcť svojim majiteľom vyplatiť zisky skôr, ako uspokoja podlžnosti voči nezabezpečeným veriteľom aspoň do výšky 40 % ich pohľadávok. To je jedno z nových pravidiel návrhu novely Obchodného zákonníka z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorý na dnešnom mimoriadnom rokovaní schválila vláda.

Ako po rokovaní kabinetu uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD), aj keby v rámci reštrukturalizácie bolo uspokojených napríklad len 15 % pohľadávok nezabezpečených veriteľov, zostane im nárok na ich uhradenie do výšky 40 %. Zvyšok by mal byť splácaný z budúcich ziskov dlžníka.

Novela má byť schválená v skrátenom legislatívnom konaní a vzťahovať sa na všetky prebiehajúce reštrukturalizácie na Slovensku. Podľa Fica ide v súčasnosti o stovky prípadov. Premiér tiež avizoval, že veriteľom Váhostavu-SK ponúkne štátna Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB) okamžité odkúpenie ich pohľadávok v hodnote 40 %.

Národnej rade (NR) navrhuje kabinet k právnej norme skrátené legislatívne konanie. Parlament by mal o nej mimoriadne rokovať v stredu (15.4.) popoludní a v zrýchlenom režime ju môže schváliť už na tejto schôdzi.

"Základným zámerom návrhu zákona je zamedziť poškodzovaniu veriteľov rámci konkurzného a reštrukturalizačného konania a posilnenia zodpovednosti za podnikanie," konštatuje rezort spravodlivosti. Iniciatíva vlády nadväzuje najmä na aktuálny prípad reštrukturalizácie stavebnej spoločnosti Váhostav-SK.

Novela do budúcnosti zavedie register diskvalifikácií a prísne postihy pri odďaľovaní riešenia úpadku firmy. Diskvalifikácia v dôsledku rozhodnutia súdu bude spočívať v zákaze vystupovať ako člen štatutárneho alebo dozorného orgánu v obchodnej spoločnosti alebo družstve, ako vedúci organizačnej zložky podniku, vedúci podniku zahraničnej osoby alebo prokurista.

Po novom sa upravuje aj inštitút krízy obchodnej spoločnosti. Táto situácia sa vymedzuje stavom úpadku alebo hroziaceho úpadku, ktorý je stanovený ako nízky pomer vlastných a cudzích zdrojov. Hroziaci úpadok majú majitelia firmy riešiť najmä zvýšením základného imania. V stave, kedy má firma nedostatok kapitálu, bude zakázané, aby si spoločníci vyplácali zisk, či uprednostňovali uspokojenie svojich pohľadávok. "Pred vyplatením zisku bude štatutár povinný preveriť vždy aj to, či v dôsledku jeho vyplatenia majiteľom firmy nebude ohrozené zaplatenie faktúr veriteľom," avizuje predkladateľ.

Zámerom návrhu je tiež vyhnúť sa prípadom, pri ktorých by reštrukturalizácie veľkých firiem riadili správcovia bez dostatočných skúseností. Pri reštrukturalizácii dlžníka, ktorý má viac ako 50 zamestnancov alebo obrat viac ako 10 miliónov eur, bude zo zákona vylúčený správca, ktorý je v príslušnom zozname zapísaný kratšie ako päť rokov.

Novelou sa upravuje aj zákon o verejnom obstarávaní. Cieľom je zamedziť účasti vo verejnom obstarávaní tým subjektom, u ktorých bola povolená reštrukturalizácia. V čase od povolenia reštrukturalizácie do jej skončenia sa nebude môcť takáto firma zúčastniť verejného obstarávania.

Novela má byť s výnimkou niektorých prechodných ustanovení účinná dňom vyhlásenia.