Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Firma vykupujúca pozemky pri Nitre plánuje žalobu na R. Procházku

Radoslav Procházka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Procházka na dnešnom brífingu vyhlásil, že čistý zisk špekulantov, ktorí skupujú pozemky od bežných občanov pre ohlásenú automobilku Jaguar Land Rover, by sa mohol pohybovať okolo 2 miliónov eur.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Firma Poľnohospodárska pôda, s. r. o., ktorá vykupuje pozemky na mieste budúcej automobilky Jaguar Land Rover, sa plánuje voči dnešným vyjadreniam lídra mimoparlamentnej Siete Radoslava Procházku brániť žalobou.

"Naša spoločnosť trvá na tom, že sme sa stali predmetom politickej kampane politického šmejda R. Procházku. A aj keď sa snažil veľmi opatrne svoje klamlivé obvinenia formulovať, ako právnik musí vedieť, že bude čeliť žalobe zo strany našej spoločnosti," konštatuje v stanovisku na svojej internetovej stránke.

Spoločnosť trvá na tom, že nemá schránkovú firmu na Slovensku ani v daňových rajov a nevyužíva žiadne kontakty na politikov. Za základ svojho biznisu označuje nakupovanie, zcelovanie a predaj pôdy, ako aj hľadanie vhodných investorov.

Skupovanie pozemkov pri Nitre firma údajne plánovala už minulý rok a začala s ním v čase, keď investícia automobilky podľa medializovaných informácií mala smerovať do Poľska. "Investícia Land Roveru nebola a nie je z pohľadu našej aktivity v danej oblasti smerodajná," tvrdí vo svojom stanovisku spoločnosť.



Procházka na dnešnom brífingu vyhlásil, že čistý zisk špekulantov, ktorí skupujú pozemky od bežných občanov pre ohlásenú automobilku Jaguar Land Rover, by sa mohol pohybovať okolo 2 miliónov eur. Obetí takéhoto podvodu s pôdou je podľa predsedu Siete približne 70, pričom väčšinou ide o starších ľudí.

"Nitky tohto podvodu môžu viesť do štátnej spoločnosti. Vedú nás k tomuto podozreniu dve okolnosti. Prvou je podozrenie, že Poľnohospodárska pôda, s. r. o., ktorá vykazuje známky schránkovej firmy, disponovala úplne rovnakým zoznamom parciel a vlastníkov, z akého vo svojej ponuke vychádza MH Invest," zdôraznil.

Druhou okolnosťou je podľa neho fakt, že zmluvy, ktoré "šmejdi" pár týždňom pred potvrdením investície ponúkali ľuďom, sú veľmi podobné ako zmluvy, ktoré teraz predkladá MH Invest.

Pozemkovým špekulantom nebudú podľa slov splnomocnenca vlády pre prípravu a realizáciu strategických parkov Viktora Stromčeka vyplatené nikdy žiadne peniaze. "Vieme o tom, vedeli sme o tom, máme na to pripravené riešenie. Robili sme to jednak z hľadiska legislatívy, ktorá bola menená na začiatku júla a jednak tým, že sme prijali opatrenia na to, že nebudú vyplácaní tí, ktorí sa podvodným spôsobom dostali k nižším cenám (pozemkov), ako je štát pripravený platiť," zdôraznil v reakcii na vyjadrenia predsedu strany Sieť.