Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Firmy počas letných horúčav upravujú zamestnancom aj pracovný čas

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Zamestnávatelia musia napríklad zabezpečiť pracovníkom pitný režim.

Bratislava 22. júla (TASR) - Letné montérky, pitný režim, či postreky hál vodou. Aj takýmito metódami bojujú firmy na Slovensku proti letným horúčavám.

"V čase letných horúčav pravidelne informujeme o teplotách v nadchádzajúcich dňoch tak, aby sa zamestnanci a vedúci prevádzok mohli pripraviť na zvýšené teploty a predchádzať záťaži teplom," uviedol pre TASR hovorca U.S. Steel Košice Ján Bača. Ako priblížil, spoločnosť zamestnancom, ktorí pracujú vonku, zabezpečuje tienené pracovné okuliare a jednorazové opaľovacie krémy s ochranným faktorom pred slnečným žiarením.

Zamestnanci košických oceliarní majú k dispozícii aj špeciálne chladiace vesty. Bača tiež uviedol, že na vysokých peciach sú umiestnené aj ventilátory napojené na prívod vody, ktorá sa v hmlovitej forme rozprašuje a zabezpečený je aj postrek ciest v areáli firmy. Počas letných horúčav však prevádzku neprerušujú. "Vzhľadom na charakter hutníckej výroby prevádzku prerušovať ani skracovať nemôžeme," dodal Bača.

Mimoriadne opatrenia počas teplých letných dní prijíma aj papierenská spoločnosť SHP Group v Harmanci. "K dispozícii je neustále pitná voda, zamestnanci majú na pracoviskách galóny s pitnou vodou. Sú im k dispozícii aj hygienické zariadenia so sprchou, zaradené sú hygienické prestávky navyše," priblížila vedúca krízového manažmentu spoločnosti SHP Group Silvia Tauchýnová. Zamestnanci papierní majú počas mimoriadne teplých období zabezpečený aj pracovný odev z ľahkých, jednovrstvových a prírodných materiálov.

V prípade mimoriadnych horúčav papierne upravujú aj pracovný čas. "Nariadené je aj pravidelné vetranie, ako aj postrek strechy či odstávky výroby počas rannej, odpoludňajšej i nočnej zmeny. Odstávky, ako aj zvýšený počet hygienických páuz sú pri nepretržitej prevádzke veľmi pozitívne vnímaným krokom zo strany zamestnancov," doplnila Tauchýnová s tým, že v čase mimoriadne vysokých teplôt sa na prevádzky inštalujú aj tieniace sieťky. Okrem týchto opatrení spoločnosť plánuje v priebehu niekoľkých dní dokončiť aj projekt klimatizácie hál.

Letné montérky zabezpečuje zamestnancom aj žilinská Kia

Napriek tomu, že firmy realizujú opatrenia v čase horúčav dobrovoľne, niektoré povinnosti im nariaďuje aj zákon. "Za bezpečnosť a zdravie zamestnancov zodpovedá zamestnávateľ, ktorý musí zabezpečiť vhodné pracovné podmienky na ochranu zdravia zamestnancov. Na podmienky na pracoviskách z pohľadu vhodnej teploty dozerajú nielen inšpektoráty práce, ale aj regionálne úrady verejného zdravotníctva," vysvetlila vedúca kancelárie generálneho riaditeľa a kontroly Národného inšpektorátu práce Slavěna Vorobelová.

Zamestnávatelia musia napríklad zabezpečiť pracovníkom pitný režim. Postačuje napríklad aj prístup k bežnej pitnej vode z verejnej vodovodnej siete na mieste výkonu práce. Taktiež by mali firmy prijať aj k technické alebo organizačné opatrenia, napríklad počas výroby by mali zvýšiť počet prestávok.

Zamestnávateľom za porušenie predpisov bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci zamestnancov môže podľa Vorobelovej inšpektorát práce uložiť pokutu až do výšky 100.000 eur.