Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Firmy potvrdili zotrvanie v parku v Kechneci, rokuje sa o ďalších

Na snímke vľavo starosta obce Kechnec Jozef Konkoly a vpravo Christophe Baptista zo spoločnosti Getrag Ford Transmissions Slovakia s. r. o. Foto: TASR/František Iván

Projekty plánované obcou Kechnec ako je Európska integrovaná škola, Sociálno-zdravotný komplex a akvapark s hotelom by mohli vytvoriť ďalších až 600 nových pracovných miest.

Kechnec 9. apríla (TASR) - Firmy pôsobiace v Priemyselnej zóne Kechnec (okres Košice okolie) potvrdili dnes zotrvanie v tomto parku, niektoré z nich sa chystajú aj rozšíriť svoje prevádzky.

Informoval o tom dnes starosta Kechneca Jozef Konkoly po spoločnom rokovaní so zástupcami firiem a vládnych ministerstiev.

"V priemyselnej zóne sa podarilo zastabilizovať súčasný stav, čo je obrovský úspech v rámci hospodárskej krízy. Vyvíja sa to dobrým smerom, očakávame, že zlepšenie nastane budúcim rokom. Prebiehajú rokovania s rôznymi investormi, ale momentálna situácia je taká, že sa skôr vyčkáva," uviedol starosta. Rokovania sa podľa neho vedú napríklad o príchode ukrajinského investora v oblasti strojárstva, čo by mohlo znamenať nových zhruba 140 pracovných miest.

Priemyselná zóna Kechnec má rozlohu 332 hektárov a v súčasnosti zamestnáva takmer 2500 ľudí. Celkovo má tam svoje prevádzky, prípadne zakúpený pozemok, 16 spoločností. Medzi nimi je Getrag Ford Transmission, Kuenz-Sk, Magneti Marelli či SWEP. Na pracovnom stretnutí sa podľa starostu začala nová komunikácia medzi obcou, zahraničnými investormi a štátnou správou zastúpenou ministerstvom hospodárstva, ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny, ako aj Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO).

Na stretnutí podľa starostu zaznela akútna potreba zabezpečiť reformu školského systému, aby stredné a vysoké školy prinášali odborne spôsobilých absolventov. Investori totiž v súčasnosti musia značne investovať do prípravy pracovných síl, aby zvládali príslušné pozície.



Projekty plánované obcou Kechnec ako je Európska integrovaná škola, Sociálno-zdravotný komplex a akvapark s hotelom by mohli vytvoriť ďalších až 600 nových pracovných miest.


Na rýchlostnú cestu R4 sa napojí priemyslený park Kechnec

Na rýchlostnú cestu R4 na trase z Košíc k maďarskej hranici sa napojí priemyselný park v Kechneci. Potvrdila to dnes Národná diaľničná spoločnosť (NDS).

"Okružnú križovatku Kechnec na rýchlostnej ceste R4 Košice – Milhosť budujeme v zmysle platného stavebného povolenia," uviedol dnes hovorca NDS Marcel Jánošík. Križovatka tak umožní funkčné napojenie priemyselného parku pri obci Kechnec na rýchlostnú cestu R4.

Napojenie Perínskej cesty na rýchlostnú cestu R4 sa riešilo už v období prípravy projektu stavby v roku 2009. Križovatka Kechnec tak bude podľa Jánošíka vybudovaná v zmysle platného stavebného povolenia. Technické riešenie križovatky umožňuje napojenie súčasnej dvojpruhovej Perínskej cesty a je pripravené napojenie aj v prípade, ak by bola v budúcnosti dobudovaná na štvorpruhovú cestu.

Starosta Kechneca Jozef Konkoly dnes pre novinárov uviedol, že došlo k dohode o napojení cesty z priemyselnej zóny na R4 k septembru tohto roka, kedy by sa mala výstavba úseku rýchlostnej cesty ukončiť. Obec potom podľa neho postupne dobuduje privádzač na R4 so všetkými atribútmi podľa vlastného projektu. Náklady na to odhadol na 3,5-4 milióny eur. Obec pritom do projektovej dokumentácie investovala už zhruba 165.000 eur.

Začiatok úseku R4 Košice - Milhosť je v križovatke "Košice juh", kde sa napája na cestu I/68 južne od mesta. V súčasnosti sa celý objem dopravy v príslušnom území realizuje po ceste I/68, ktorá je súčasťou medzinárodnej siete ciest pod označením E 71. Tvorí dôležitú dopravnú spojnicu v smere sever - juh a prechádza intravilánmi obcí Šebastovce, Seňa a Kechnec.