Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Najstabilnejšie sú firmy v zdravotníctve, informatike a poisťovníctve

Pracovisko Národnej tranzfúznej služby v Nitre sa pripojilo 14. júna 2012 k výzve Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá vyhlásila 14. jún za Svetový deň darcov krvi a zorganizovalo deň otvorených dverí vo svojej pobočke. Na snímke analýza vzoriek krvi. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Naopak, k najrizikovejším odvetviam podnikania na Slovensku patria ťažba nerastných surovín a spracovateľský priemysel.

Bratislava 5. júna (TASR) – Najmenej rizikové firmy na Slovensku sú tie, ktoré podnikajú v oblasti zdravotníctva, informatiky a poisťovníctva.

Vyplýva to z výsledkov Hodnotenia najvyššej dôveryhodnosti poradenskej spoločnosti Bisnode, ktoré vychádzajú z metodiky ratingového modelu merajúceho stabilitu firiem.

Medzi najlepšie hodnotenými subjektmi sú spoločnosti z oblasti zdravotníctva a sociálnej starostlivosti (80 %), informačných a komunikačných činností (59,9 %) či poisťovníctva a finančných služieb (59,4 %). Tieto odvetvia možno podľa Bisnode považovať za veľmi stabilné s takmer nulovou pravdepodobnosťou úpadku. Početnú skupinu tvoria aj podniky, ktoré sa zaoberajú odbornými a technickými činnosťami (48,9 %) a administratívou (47,7 %).

Naopak, k najrizikovejším odvetviam podnikania na Slovensku patria ťažba nerastných surovín (22 %) a spracovateľský priemysel (11,3 %). Označeniu "rizikové" sa nevyhlo ani stavebníctvo (6,4 %) či služby spojené s ubytovaním a stravovaním (6,2 %), ktoré dlhodobo prechádzajú významným prepadom.

Úroveň stability firiem potvrdzuje certifikát. "Cieľom certifikátov je ukázať trhu firmy, ktoré sú stabilné, ktoré pôsobia zodpovedne, platia si svoje záväzky voči partnerom a štátu. Preto, aby nemuseli firmy hĺbkovo skúmať tento model, majú možnosť vďaka získaným certifikátom preukázať, že sú dôveryhodné," priblížil riaditeľ Bisnode Slovensko Milan Seliak na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Model hodnotenia je založený na exaktnej štatistickej analýze a princípoch data miningu. Do analýzy vstupuje množstvo individuálnych charakteristík firmy, ako sú geografické a demografické dáta, informácie o platobných skúsenostiach, finančné údaje, ale aj negatívne informácie. "Rating firmy závisí aj od ekonomickej sily regiónu, v ktorom podniká, teda od výšky jeho hrubého domáceho produktu. Spoločnosti na východe Slovenska majú ťažšie a rizikovejšie zázemie ako v Bratislave," dodal analytik spoločnosti Michal Řičař.