Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Obdobie na odpisovanie strát firiem chce vláda skrátiť na štyri roky

Jozef Kollár Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Informoval o tom dnes na brífingu nezaradený poslanec Národnej rady (SR) Jozef Kollár.

Bratislava 26. novembra (TASR) – Obdobie na odpisovanie strát minulých období chce súčasná vláda pre podnikateľov novelou zákona o dani z príjmov z dielne Ministerstva financií (MF) SR skrátiť z doterajších 7 rokov na 4 roky. Informoval o tom dnes na brífingu nezaradený poslanec Národnej rady (SR) Jozef Kollár.

"Podnikatelia na Slovensku si mohli odpisovať straty minulých období na úkor zisku bežného roka, ktorý zdaňujú. Mohli tak robiť 7 rokov a v neobmedzenej výške. Po novom amortizácia – umorenie strát z minulých období sa bude môcť odohrať iba 4 nasledujúce roky, teda nie sedem rokov a navyše v nie neobmedzenej výške, ale rovnomerne," spresnil.

Daňový systém na Slovensku tak prestane podľa Kollára byť spravodlivým a neutrálnym. "Po novom už to tak nebude. A čo je veľmi úbohé, že táto zmena nebola predložená v rámci štandardného legislatívneho procesu, ale formou jedného 31-bodového pozmeňovacieho návrhu," upozornil.

Takáto zmena zákona bude podľa neho v praxi znamenať, že "každý podnikateľ, ktorý zaknihoval hospodárske straty, nebude mať inú možnosť, ako pokryť ich postupnou konzumáciou základného imania". V istom okamihu sa základné imanie podľa neho spotrebuje a zamestnanci takejto firmy skončia na úrade práce. "Aj toto je ďalší z dôvodov, prečo tvrdíme, že zo Slovenska sa postupne krok za krokom, aj vďaka takýmto novelám o dani z príjmov, stáva najhoršie miesto na podnikanie v rámci EÚ-28," dodal.