Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Malé firmy nechávajú až polovicu voľných peňazí len na bežných účtoch

Foto: deutschebank.ge

Väčšie firmy pracujú s hotovosťou viac a na bežnom účte im leží takmer štvrtina voľných prostriedkov.

Bratislava 22. mája (TASR) - Firmy nechávajú aj polovicu svojich voľných peňazí len na bežných účtoch, ktoré majú v bankách najnižšie úročenie.

Najviac voľných peňazí nechávajú len na bežných účtoch najmä malé a stredné firmy. Väčšie firmy pracujú s hotovosťou viac a na bežnom účte im leží takmer štvrtina voľných prostriedkov. Ukázal to prieskum, ktorý si urobila Sberbank Slovensko.

Podľa Branislava Mila z rovnomennej banky firemní klienti v takýchto prípadoch nechávajú vysoké priemerné zostatky na bežných účtoch aj z toho dôvodu, že na ne nechcú stratiť dosah. Ak napríklad nevedia presne, kedy ich budú potrebovať, nechcú ich uložiť na termínovaný vklad a chýba im iná alternatíva. Podľa neho však efektívne riadenie hotovosti môže firme priniesť za krátky čas zaujímavý výnos. Nejde pritom o malé sumy. Z údajov Sberbank Slovensko vyplýva, že firemní klienti majú na konci mesiaca na bežnom účte v priemere 78.270 eur.

Prieskum ukázal, že 50,03 % voľných zdrojov majú iba na bežných účtoch uložené malé a stredné firmy. Väčšie firmy využívajú depozitné produkty vo väčšej miere. Na bežnom účte nechávajú v priemere 24,66 % svojich voľných zdrojov. Najviac svoju hotovosť riadia veľké firmy. Iba 9,35 % z ich voľných zdrojov leží na bežných účtoch.