Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

V Británii je problém nahradiť migrantov na slabo platených miestach

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nezamestnanosť v krajine je najnižšia za štyri desaťročia. Východoeurópania však odchádzajú domov, viac Britov bude musieť pracovať aj na nekvalifikovaných miestach.

Londýn 15. novembra (TASR) - Zatiaľ čo britskí poslanci diskutujú o nuansách brexitu, firmy v krajine už čelia problému s obsadením niektorých pracovných miest. Personálne agentúry dlhšie upozorňujú, že od vlaňajšieho referenda o brexite sa im nedarí nájsť dostatok Britov, ktorí by nahradili odchádzajúcich Východoeurópanov, zvlášť na slabo platených pozíciách.

Autori dokumentárneho filmu British Workers Wanted pre Channel 4 sa rozhodli "posvietiť si" na tento problém. Agentúra Opus Loco napríklad v dokumente uviedla, že v uplynulej dekáde bolo až 98 % ľudí, ktorým sprostredkovali prácu, zo zahraničia. Teraz všetci odchádzajú. Podľa odhadov, na slabo platených miestach pripadá 40 zahraničných zamestnancov na jedného z Británie.

Náborová agentúra Price a Manger tiež potvrdila, že má problém nájsť britských zamestnancov napríklad na pozície upratovačiek či kuchárov v školách. A vôbec sa jej nedarí obsadiť slabo platené miesta v nemocniciach, supermarketoch a krčmách.

Hotelový manažér z Birminghamu v dokumente vyhlásil, že až 75 % ich zamestnancov pochádza z východnej Európy a nikdy nemal britského žiadateľa o prácu pomocníka v kuchyni.

Nezamestnanosť v Británii je najnižšia za štyri desaťročia. No vzhľadom na fakt, že Východoeurópania odchádzajú domov, bude musieť viac Britov pracovať aj na nekvalifikovaných miestach, aby "krajina ďalej hladko fungovala".

Mladí Briti však nechcú pracovať na miestach, kde nemajú perspektívu kariérneho rastu, sú málo flexibilné a za mzdu, ktorá nepokryje ich životné náklady. Vláda v Londýne by podľa agentúr mala znova preskúmať svoju imigračnú politiku po brexite. Inak nebude mať kto nahradiť ťažko pracujúcich Východoeurópanov. Britská ekonomika totiž nepotrebuje len IT špecialistov a vedcov, ale aj "pracantov" za málo peňazí.