Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Firmy si môžu dať do výdavkov len faktúry uhradené do konca roka 2015

Ilustračné foto Foto: TASR

Do daňových výdavkov si môžu podnikatelia dať aj provízie za sprostredkovanie predaja tovaru alebo služby.

Bratislava 27. februára (TASR) – Firmy, ktoré vlani podnikali v prenajatých budovách alebo v prenajatých priestoroch či kanceláriách, si budú môcť v tomto roku v podávanom daňovom priznaní za rok 2015 znížiť základ dane z príjmov len o tie náklady na nájomné, ktoré do konca roka 2015 zaplatili. Rovnako to platí o províziách za sprostredkovanie obchodu, ale aj o nákladoch na rôzne poradenské služby, či na získanie certifikátov kvality.

"Podnikatelia, ktorí si v roku 2015 prenajímali budovy alebo priestory na užívanie a majú súvisiace nájomné zaúčtované v nákladoch, takže ich hospodársky výsledok je nižší, o tieto náklady si už v tomto roku nemôžu znížiť základ dane z príjmov právnických osôb za rok 2015, ak ich do 31. decembra 2015 neuhradili. Pokiaľ nájomné zaplatia v tomto roku, môžu si tento výdavok uplatniť až neskôr, a to v daňovom priznaní, ktoré sa budú podávať v roku 2017 za rok 2016," objasnila TASR daňová poradkyňa spoločnosti Accace Katarína Balogová.

Rovnako to platí aj o kompenzačných platbách, ktoré platia regulované subjekty svojim odberateľom na základe osobitného predpisu, napríklad ak dodávatelia elektriny nedodržia štandardy kvality v zmysle všeobecne záväzných predpisov, napríklad neodstránia nedostatky vo vyúčtovaní, v dôsledku čoho im vznikne povinnosť zaplatiť odberateľom kompenzačné platby. Do daňových výdavkov si ich budú môcť dať už v tomto roku v podanom daňovom priznaní za rok 2015, len ak ich zaplatili do konca roku 2015. Platí to aj o výdavkoch na vypracovanie marketingovej alebo inej štúdie.

"Aj keď štúdia bola vypracovaná v roku 2015, ako daňový výdavok si vzniknuté náklady podnikateľ uplatní až potom, keď za štúdiu zaplatí. Ak sa tak stane v tomto roku, tak v daňovom priznaní za rok 2016, ktoré bude podávať v roku 2017," spresnila poradkyňa Accace.

Do daňových výdavkov si môžu podnikatelia dať aj provízie za sprostredkovanie predaja tovaru alebo služby, avšak len tie, ktoré do konca roka 2015 aj zaplatili. Najviac však do výšky 20 % z hodnoty sprostredkovaného obchodu, s výnimkou určitých subjektov, na ktoré sa toto percentuálne obmedzenie nevzťahuje. Pod tento režim uplatnenia daňových výdavkov až po uhradení patria aj platby za rôzne poradenské a právne služby, ktoré podnikatelia využívali. Ide napríklad o služby spojené s vedením účtovníctva, ktoré poskytujú daňoví poradcovia a advokáti.

"Podnikateľ, ktorý takéto služby využil, zaúčtoval faktúru za tieto služby do nákladov. Ak za faktúru do konca roku 2015 nezaplatil, uplatní si tento výdavok v daňových výdavkoch až v neskoršom zdaňovacom období, a to v tom, v ktorom faktúru zaplatí. Teda, ak ju uhradí v tomto roku, tak si ju uplatní v priznaní za rok 2016," objasnila Balogová. Rovnaký postup je aj pri uplatnení výdavkov, ktoré podniky vynaložili na získanie rôznych noriem kvality alebo certifikátov. "Ak ich obstarávacia cena je vyššia ako 2400 eur, uplatňujú sa v daňových výdavkoch rovnomerne počas ich platnosti, najviac počas 36 mesiacov, a to počnúc mesiacom, v ktorom boli zaplatené. V opačnom prípade sa uplatnia jednorazovo, avšak až po splnení podmienky zaplatenia," dodala poradkyňa Accace.