Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Firmy z oblasti zdieľanej ekonomiky predstavujú problém pre rozpočty

Sídlo spoločnosti Uber v San Franciscu. Foto: TASR/AP

Rozširujú totiž stratégie, ako sa vyhýbať plateniu daní, do celého radu sektorov ekonomiky.

New York 9. apríla (TASR) – Firmy pôsobiace v oblasti zdieľanej ekonomiky predstavujú problém pre štátne pokladnice po celom svete. Rozširujú totiž stratégie, ako sa vyhýbať plateniu daní, do celého radu sektorov ekonomiky. Téme sa venovala agentúra Bloomberg.

Vždy, keď Ian Haines prenajme prázdnu izbu v austrálskom prístavnom meste Albany, spoločnosť Airbnb si z poplatku necháva 13 %. Haines si týmto spôsobom prilepšuje k príjmu z lokálneho farmárskeho trhu. Uviedol, že vždy si dáva pozor, aby zaplatil daň z príjmu z prenájmu, pretože Airbnb môže nahlásiť transakciu austrálskym úradom. Firma zo San Francisca však len veľmi malú časť príjmov zdaňuje v USA alebo Austrálii, keďže svoje financie spravuje prostredníctvom divízií v Írsku alebo v rôznych daňových rajoch. Preskúmanie zahraničných hlásení Airbnb regulačným úradom ukázalo, že má oveľa viac webov a divízií, než verejne priznáva.

To je problém, ktorý predstavujú firmy ako Airbnb, Uber a ďalšie pôsobiace v oblasti zdieľanej ekonomiky, pre štátne pokladnice po celom svete. Za uplynulých päť rokov, počas ktorých aktivity týchto firiem prudko expandovali, niektoré mestá a štáty po celom svete zistili, že je ťažké prinútiť ich hrať podľa rovnakých pravidiel ako tradičné hotely alebo taxislužby a platiť lokálne dane. Spoločnosti z oblasti zdieľanej ekonomiky pomaly premieňajú veľké časti ekonomík. Podľa expertov je preto pravdepodobné, že boj sa prenesie na národnú úroveň, pretože hrozí strata miliárd dolárov na firemných daniach. Vlády podľa nich zatiaľ na tieto zmeny v ekonomike reagujú pomaly.

"Tieto firmy predstavujú budúcnosť," uviedol bývalý popredný právny expert na medzinárodné daňové právo na americkom ministerstve financií Stephen Shay, ktorý v súčasnosti učí na Harvarde. "Charakter ich aktivít a štruktúra týchto firiem im v podstate umožňuje udržať všetky svoje zisky mimo USA. Pokiaľ daňový systém nenájde spôsob, ako sa s tým vyrovnať, strata príjmov môže byť obrovská."

Farmaceutické a technologické spoločnosti, ako sú Pfizer, Merck, Google alebo Apple, znižovali roky svoje federálne daňové účty v USA tým, že využívali offshorové daňové raje a presúvali svoje zisky do zahraničia. Airbnb a Uber začínajú rozširovať tieto stratégie na celý rad nových oblastí. Poradenská spoločnosť PwC odhaduje, že firmy z oblasti zdieľanej ekonomiky vygenerovali v roku 2014 tržby v celkovej výške 15 miliárd USD (13,20 miliardy eur) a do roku 2025 sa ich tržby zvýšia na 335 miliárd USD, pričom expandujú väčšinou na úkor spoločností, ktoré v USA platia na daniach miliardy.

"Raz budeme musieť niečo urobiť," upozornil profesor medzinárodného daňového práva na právnickej fakulte Michiganskej univerzity Reuven Avi-Yonah. "Zostáva nám len dúfať, že sa to stane skôr, než stratíme príliš veľa príjmov."

(1 EUR = 1,1363 USD)