Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

FITCH: Maďarsko zrejme pripraví dôveryhodný plán na zníženie deficitu

Fitch pripomína, že zastavenie príspevkov z Kohéznych fondov, ktoré zodpovedajú zhruba 0,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) Maďarska, môže vážne poškodiť ekonomiku krajiny.

Londýn 17. marca (TASR) - Maďarsko podľa ratingovej agentúry Fitch pravdepodobne pripraví dôveryhodný plán na zníženie rozpočtového schodku, aby si zabezpečilo úver od Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF). A únia potom zrejme zmení aj svoje rozhodnutie o zmrazení finančnej pomoci Maďarsku z eurofondov, domnieva sa Fitch.

Ministri financií EÚ totiž 13. marca na návrh Európskej komisie schválili zmrazenie rozvojovej pomoci pre Maďarsko v celkovej výške 495 miliónov eur od 1. januára 2013. Je to súčasť disciplinárneho konania proti vláde v Budapešti za prekročenie rozpočtového schodku a neplnenie fiškálnych cieľov. Ale ak maďarská vláda do 22. júna podnikne účinné kroky na zníženie deficitu, EÚ blokádu eurofondov zruší.

Fitch pripomína, že zastavenie príspevkov z Kohéznych fondov, ktoré zodpovedajú zhruba 0,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) Maďarska, môže vážne poškodiť ekonomiku krajiny. Vláda bude mať totiž menej financií na investovanie do rozvoja infraštruktúry. A ako vedľajší efekt môže rozhodnutie EÚ odradiť aj súkromných investorov od príchodu či ďalšej expanzie v Maďarsku.

Zmrazenie rozvojovej pomoci je ďalším dôkazom, že EÚ neustúpi ani v ďalšom spore s vládou v Budapešti, ktorý sa týka zrušenia sporných zákonov o centrálnej banke a justícii. Maďarsko vlani schválilo viaceré zákony, ktoré sú podľa Bruselu v rozpore s pravidlami únie.

Budapešť sa pritom pred tromi mesiacmi obrátila na Brusel a MMF so žiadosťou o nový, pohotovostný úver. Podmienkou takejto pôžičky sú ale prísne úsporné opatrenia a dozor veriteľov nad ich dodržiavaním. Práve to bol dôvod, pre ktorý vláda premiéra Viktora Orbána v roku 2010 razantne prerušila kontakty s inšpektormi MMF a EÚ. No ak chce Budapešť získať finančnú pomoc, musí splniť podmienky fondu aj Bruselu.

Fitch začiatkom januára znížila Maďarsku rating na BB+ z BBB- a ponechala mu negatívny výhľad, čo znamená, že ho môže opäť zhoršiť.