Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Fitch sťahuje rating developerskej skupiny China Evergrande a jej dcér

Ilustračno foto Foto: TASR/AP Photo

Ratingové agentúry vrátane S&P koncom minulého roka znížili rating Evergrande na úroveň "čiastočnej platobnej neschopnosti (selective default) po zmeškaní splátky z dlhu.

Hongkong 2. júna (TASR) - Renomovaná agentúra Fitch Ratings vo štvrtok oznámila, že sa rozhodla stiahnuť ratingové hodnotenie zadlženej developerskej skupiny China Evergrande a jej dvoch dcérskych spoločností, keďže sa tieto firmy prestali podieľať na procese. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Fitch vlani v decembri znížila rating Evergrande a jej dcérskych spoločností Hengda Real Estate Group a Tianji Holding na úroveň obmedzenej platobnej neschopnosti (restricted default), pričom uviedla, že si nesplnili svoje záväzky vyplývajúce zo zahraničných dlhopisov.

Fitch vo svojom vyhlásení vo štvrtok uviedla, že už nemá dostatok informácií na udržanie ratingu Evergrande, najzadlženejšieho developera na svete s dlhom viac ako 300 miliárd USD (280,06 miliardy eur) a dvoch jeho dcérskych spoločností.

"V súlade s tým už Fitch nebude poskytovať ratingy ani analytické pokrytie pre Evergrande a jej dcérske spoločnosti," dodala agentúra.

Skupina Evergrande, ktorá má problémy s vyplácaním dodávateľov a realizáciou bytových projektov, sa stala ukážkovým príkladom krízy čínskeho realitného sektora, pričom sa potácala od jedného zmeškaného termínu splatnosti dlhu k druhému.

Spoločnosť zvažuje vyplatenie zahraničných držiteľov verejných dlhopisov, ktorým dlhuje približne 19 miliárd USD, hotovostnými splátkami a vlastným imaním dvoch z jej divízií kótovaných na burze v Hongkongu, informovala agentúra Reuters minulý mesiac.

Zahraničný dlh skupiny v hodnote 22,7 miliardy USD vrátane pôžičiek a súkromných dlhopisov sa po zmeškaní platobných záväzkov koncom minulého roka považuje za nesplatený. V marci spoločnosť uviedla, že do konca júla predstaví predbežný návrh na reštrukturalizáciu dlhu.

Ratingové agentúry vrátane S&P koncom minulého roka znížili rating Evergrande na úroveň "čiastočnej platobnej neschopnosti (selective default) po zmeškaní splátky z dlhu.

(1 EUR = 1,0712 USD)