Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Fitch: Stredoeurópske banky tento rok odolajú spomaleniu ekonomík

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Ekonomiky sa spomaľujú, čo však nepredstavuje vážne riziko pre úverové profily bánk, uviedol v stredu Artur Szeski z agentúry Fitch.

Budapešť 28. júna (TASR) - Banky v strednej Európe zlepšujú svoju ziskovosť, vďaka čomu tento rok dokážu zvládnuť prudké spomalenie hospodárskeho rastu. Tvrdí to ratingová agentúra Fitch, ktorá predpokladá, že plnohodnotná recesia v roku 2023 nezasiahne žiadnu z hlavných ekonomík regiónu, teda Poľsko, Maďarsko, Českú republiku, Rumunsko a Bulharsko. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ekonomiky sa spomaľujú, čo však nepredstavuje vážne riziko pre úverové profily bánk, uviedol v stredu Artur Szeski z agentúry Fitch. Celkovo sa bankám v ich hlavných činnostiach darí pomerne dobre a tento trend by mal pokračovať aj v roku 2024, dodal. Banky sú pomerne silné, pričom v ich prospech hovoria aj zdroje financovania, ktorú sú založené najmä na vkladoch klientov. Bankové sektory v regióne tak majú k dispozícii veľa voľnej likvidity, čo podporí rast úverov, keď sa dopyt začne oživovať, pokračoval Szeski.

Aktíva bánk si v regióne udržali "podstatne lepšiu" kvalitu, ako sa predpokladalo ešte koncom minulého roka, uzavrel predstaviteľ ratingovej agentúry.