Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Chaotický grexit či predčasné voľby, predpovedá agentúra Fitch

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Petros Giannakouris

Vláda v Aténach včas nezaplatila ani dlh Medzinárodnému menovému fondu.

Londýn 1. júla (TASR) - Agentúra Fitch v noci nadnes znížila úverový rating Grécka v zahraničnej aj domácej mene o jeden stupeň hlbšie do špekulatívneho pásma na úroveň CC z CCC. Odôvodnila to kolapsom rokovaní s veriteľmi a vypísaním referenda o podmienkach záchranného programu. Informovala o tom Fitch na svojej internetovej stránke.

Podľa Fitch kolaps rokovaní medzi gréckou vládou a jej veriteľmi výrazne zvýšil riziko, že Atény nebudú v nasledujúcich mesiacoch schopné splácať svoje dlhy, vrátane cenných papierov, ktoré vlastnia súkromí investori.

Vláda v Aténach včas nezaplatila ani dlh Medzinárodnému menovému fondu (MMF), ktorému mala do polnoci 30. júna uhradiť splátku vo výške takmer 1,6 miliardy eur. Namiesto toho dnes Grécko požiadalo MMF o odklad splátky do novembra.



Okrem toho grécka vláda vypísala na 5. júla referendum o podmienkach záchranného programu a odporučila voličom, aby ich odmietli. A hoci doterajšie prieskumy naznačujú, že väčšina Grékov by mohla hlasovať za reformy, ktoré požadujú veritelia, aj riziko, že ich odmietnu je obrovské.

Buď chaos alebo predčasné voľby

Fitch upozorňuje, že "nie" v referende by dramaticky zvýšilo hrozbu odchodu Grécka z eurozóny, tzv. Grexit. A je pravdepodobné, že to bude odchod neriadený a chaotický, keď súčasná vláda v Aténach zrejme nebude spolupracovať s európskymi inštitúciami.

No aj keď Gréci v referende povedie "áno" reformám a vyhnú sa tak odchodu z eurozóny, ekonomická a finančná situácia v krajine sa už veľmi zhoršila a jej ďalší vývoj je neistý. Je totiž možné, že "áno" v referende povedie k predčasným voľbám, keďže terajší krajne ľavicový kabinet požiadavky veriteľov odmieta. Nová vláda by tak dostala od voličov mandát na uzavretie dohody s veriteľmi.

Ale zloženie gréckeho parlamentu, v ktorom majú dve tretiny mandátov strany odmietajúce reformy, a obrovský časový tlak vzhľadom na blížiace sa júlové termíny splatnosti gréckych vládnych dlhopisov všetko ešte viac komplikujú.

Európska centrálna banka (ECB) po krachu rokovaní s gréckou vládou zastavila zvyšovanie núdzovej likvidity, ktorú grécka centrálna banka poskytuje komerčným bankám. Grécka vláda následne banky zatvorila a zaviedla kapitálové kontroly aj limity pre výbery z bankomatov.

Fitch preto štyrom hlavným bankám v Grécku (National Bank of Greece, Alpha Bank, Eurobank Ergasias a Piraeus Bank) zhoršila rating na úroveň Restricted Default (RD), čo znamená obmedzenú platobnú neschopnosť.

A rovnaký RD rating pridelila gréckym bankám aj ďalšia z trojice najväčších ratingových agentúr - Standard & Poor's.