Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Dostupné informácie o TTIP by Flašíkovej Beňovej bránili hlasovať za

Monika Flašíková-Beňová, archívne foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Medzi výhradami europoslankyňa spomenula napríklad nedostatočnú ochrana malých a stredných podnikov.

Bratislava 7. júla (TASR) - Poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Monika Flašíková Beňová by pri súčasných informáciách o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) mala problém hlasovať za jeho prijatie. "Za seba si dovolím zdôrazniť, že momentálne dostupné informácie o podobe TTIP by mi neumožnili hlasovať za prijatie tejto dohody," zdôraznila.

Po náhlom zrušení rokovania o správe k TTIP, ktoré sa nečakane odohralo minulý mesiac, sa podľa nej táto dôležitá téma presúva na dnešný a zajtrajší deň (8.7.) tohtotýždňového plenárneho zasadnutia EP. Správa podľa nej v sebe obsahuje súbor odporúčaní adresovaných Európskej komisii (EK), ktoré by mali reagovať na pretrvávajúcu kritiku a nespokojnosť so súčasným stavom prípravy a znenia tejto medzinárodnej dohody.

Dôvodov na výhrady k TTIP je podľa nej viacero. "Je to napríklad nedostatočná ochrana malých a stredných podnikov, ktoré sú základným stavebným kameňom európskeho hospodárstva, ale aj požiadavka na arbitrážne konania, ktoré by vládam členských štátov EÚ mohli brániť v tom, aby postupovali striktne vo verejnom záujme," priblížila europoslankyňa.

Podčiarkla, že formulované odporúčania sú výsledkom práce európskych parlamentných výborov, ktoré by mali pomôcť získať TTIP potrebnú dávku dôveryhodnosti. "Schopnosť skutočne účinnej obhajoby európskych hodnôt a záujmov, ktorá musí byť v prípade takto závažného dokumentu prioritou, je vzhľadom na presakujúce informácie tak trochu otázna. Znamená to, že vzhľadom na súčasný stav, by táto dohoda stála skutočne na veľmi vratkých nohách," uviedla. EP môže v akomkoľvek štádiu rokovaní zaujať k takejto medzinárodnej dohode postoj a práve preto prišlo aj k vypracovaniu uvedenej správy.

Za dôležité z hľadiska konečnej podoby a ratifikácie TTIP považuje Flašíková Beňová aj fakt, že by s veľkou pravdepodobnosťou malo ísť o tzv. zmiešanú dohodu. "Znamená to, že sa k nej bude vyjadrovať nielen Európsky parlament, ale aj zastupiteľské orgány všetkých 28 členských štátov Európskej únie," uzavrela poslankyňa EP.