Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Štrajk vo Volkswagene sa skončil. Na tomto sa dohodli odbory s vedením

Štrajk v bratislavskom Volkswagene môže ohroziť Škodu Auto Foto: TASR/Michal Svítok

Výroba sa opäť obnoví v pondelok 26. júna.

Bratislava 25. júna (TASR) – Šesť dní trvajúci ostrý štrajk v automobilke Volkswagen Slovakia (VW SK) sa skončil. Odbory a vedenie firmy sa dnes po celodennom rokovaní dohodli na novej kolektívnej zmluve. Informovalo o tom v stanovisku vedenie spoločnosti.

Súčasťou podpísanej dohody o novej kolektívnej zmluve je aj okamžité ukončenie štrajku. Výroba sa opäť obnoví v pondelok 26. júna o 6.00 h ráno. Nová kolektívna zmluva bude platiť do 31. augusta 2019.

Ako ďalej informovala hovorkyňa spoločnosti Lucia Kovarovič Makayová, súčasťou novej kolektívnej zmluvy je zvýšenie tabuľkových tarifných miezd

- o 4,7 % k 1. júnu 2017
- o ďalších 4,7 % k 1. januáru 2018
- o 4,1 % od 1. novembra 2018 do 31. augusta 2019.


S novým systémom bude podľa spoločnosti možné od roku 2018 zvýšiť tarifnú triedu vyššiemu počtu zamestnancov v rámci organizačnej jednotky v priebehu jedného roka. Noví zamestnanci budú zároveň od 1. augusta 2017 nastupovať s tarifnou triedou tri, pričom doterajší zamestnanci v tarifnej triede dva budú preradení automaticky do tretej triedy.

Vedenie firmy sa s odborármi dohodlo aj

- na jednorazovej platbe vo výške 500 eur k 1. júnu 2017 pre všetkých zamestnancov
- náhrade príjmu počas prvých troch dní pracovnej neschopnosti vo výške 40 % priemernej mzdy
- a zvýšení príspevkov pre dobrovoľných darcov krvi.


Odbory vyrokovali tiež jeden dodatočný deň dovolenky v rokoch 2018 a 2019, a to za predpokladu platnosti dohody o konte pracovného času.

"Týmto spôsobom sme sa rozhodli prispieť k zabezpečeniu dlhodobej perspektívy pre našich zamestnancov aj pre spoločnosť," uviedla Kovarovič Makayová.

Zástupcovia Moderných odborov Volkswagen (MOV) zamestnancom oznámili ukončenie štrajku na sociálnej sieti. "Ukončujeme ho veľmi úspešným kolektívnym vyjednávaním. Všetky body, ktoré sme chceli, máme uzatvorené. Podarilo sa nám dohodnúť zvýšenie tarifných tried o 14,12 % postupne do novembra 2018," zhodnotil predseda MOV Zoroslav Smolinský.

Zároveň poďakoval všetkým, ktorí sa na štrajku zúčastnili, alebo ho podporovali. "Bez ich úsilia a sily by sme tento úspech nedosiahli," zdôraznil.