Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Zamestnanci Volkswagenu SK začnú v utorok ostrý štrajk

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Oznámil to dnes predseda Moderných odborov Volkswagen Zoroslav Smolinský. Ostrý štrajk je podľa neho dôsledkom 11. neúspešných kôl rokovaní s vedením podniku.

Bratislava 14. júna (TASR) - V utorok 20. júna o 6.00 h sa začne ostrý, časovo neobmedzený štrajk pracovníkov automobilky Volkswagen Slovakia (VW SK). Oznámil to dnes predseda Moderných odborov Volkswagen Zoroslav Smolinský. Ostrý štrajk je podľa neho dôsledkom 11 neúspešných kôl rokovaní s vedením podniku.

"Táto situácia nie je dobrá, vôbec nás neteší, pretože mali sme tendenciu 11 kôl vyjednávať, dosť tvrdo vyjednávať, sme ochotní stále jednať, ale zamestnávateľ vôbec nebral naše pripomienky do úvahy, viac menej hľadal možnosti, ako sa nedohodnúť miesto toho, aby hľadal možnosti, ako sa dohodnúť," povedal Smolinský.



Ako ďalej uviedol, ostrý štrajk znamená, že v závode bude zastavená výroba. Štrajk ako zdôraznil, prebehne v súlade so zákonmi Slovenskej republiky. Ostrý štrajk označil za historickú udalosť v podniku, keďže za jeho existenciu sa uskutoční po prvý raz. Očakáva účasť približne 80 % zamestnancov.

Do štrajku idú Moderné odbory Volkswagen s 12 požiadavkami, pričom tou hlavnou ostáva zvýšenie tarifných miezd o 16 %. Svoju požiadavku odôvodňujú rekordnými hospodárskymi výsledkami VW SK, vysokou kvalitou pracovníkov, ktorá by mala byť aj primerane odmenená.

Podľa vyjadrenia predstaviteľov Moderných odborov Volkswagen boli na pracovníkov vyvíjané rôzne nátlakové akcie smerujúce k zmareniu ich súhlasu s ostrým, časovo neobmedzeným štrajkom.