Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ľudia majú len tri mesiace na prevod bezcenných akcií z privatizácie

Foto: TASR

Najväčšou skupinou ľudí, ktorí majú v CDCP takéto účty, sú pritom z hľadiska vekovej štruktúry občania nad 60 rokov, je ich 36 %.

Bratislava 24. septembra (TASR) – Ľudia majú posledné tri mesiace na to, aby si bezodplatne previedli cenné papiere bez hodnoty na Fond národného majetku (FNM) SR. Termín uplynie 31. decembra tohto roku a v Centrálnom depozitári cenných papierov (CDCP) SR má svoje účty 360.000 ľudí. Na nich môžu mať cenné papiere s hodnotou, ale aj bez nej.

Do konca tohto roku si tak môžu zadarmo vyžiadať výpis z tohto účtu a previesť cenné papiere bez hodnoty na FNM. Po takomto kroku môžu získať spätne poplatky, ktoré za účet uhradili v aktuálnom roku, a tiež za predchádzajúce dva roky. "Je s tým spojený aj technický proces, ktorý treba zabezpečiť. Naozaj nie je dobré nechávať si to na posledný deň," apeloval na verejnosť generálny riaditeľ CDCP SR Martin Wiedermann. Paradoxné pritom je, že z mesiaca na mesiac tieto prevody klesajú.

Foto: TASR


Prevody zabezpečuje spoločnosť Dlhopis, ktorá je 100-% dcérskou firmou FNM. Robí tak prostredníctvom 185 pobočiek Slovenskej pošty a k prevodu stačí preukaz totožnosti a výpis z účtu. Z technických dôvodov budú ale pracoviská pošty, kde sa dá prevod urobiť, otvorené len do 29. decembra 2014.

Od septembra tohto roku platí zároveň aj novinka pre dedičov majiteľov takýchto účtov. Je možný prevod cenných papierov na FNM aj keď neboli v rozhodnutí o dedičstve. Zároveň je možný prevod cenných papierov priamo z účtu zomrelého na FNM, čiže dedič si nemusí zriadiť vlastný účet.

CDCP spolu so spoločnosťou Dlhopis a FNM pripravili pre ľudí aj informačnú kampaň. Zároveň sa zriadila bezplatná informačná linka, kde ľudia získajú všetky potrebné údaje o tom, ako majú postupovať. A to konkrétne na telefónnom čísle: 0800 124 784.

Najväčšou skupinou ľudí, ktorí majú v CDCP takéto účty, sú pritom z hľadiska vekovej štruktúry občania nad 60 rokov, je ich 36 %. O niečo menej je ľudí vo veku 51 až 60 rokov, a to 32 %. Najmenšiu skupinu predstavujú majitelia týchto účtov vo veku od 41 do 50 rokov, a teda 28 %. V rámci regiónov Slovenska sú účty rozdelené približne rovnomerne, ale najviac ich vlastnia občania s trvalým bydliskom v Bratislavskom kraji, a to 23 %.