Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Forbes: Najbohatším človekom na svete zostáva Carlos Slim

Carlos Slim Helú Foto: TASR/AP

Na zoznam dolárových miliardárov sa tento rok dostalo rekordných 1426 osôb z celého sveta, čo je o 16 percent viac ako vlani.

New York 4. marca (TASR) - Na čele rebríčka najbohatších ľudí sveta, ktorý každoročne zostavuje magazín Forbes, sa už po štvrtý raz za sebou umiestnil mexický magnát Carlos Slim.

Americký investor Warren Buffett zasa po prvý raz od roku 2000 vypadol z prvej trojice. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Na zoznam dolárových miliardárov sa tento rok dostalo rekordných 1426 osôb z celého sveta, čo je o 16 percent viac ako vlani. Priemerná výška ich imania predstavuje v prepočte 2,9 miliárd eur, pričom od roku 2012 ide o trojpercentný nárast.

Slimov majetok medziročne vzrástol z 53 na 56 miliárd eur. Zakladateľ spoločnosti Microsoft Bill Gates sa udržal na druhom mieste, kým Warren Buffett, generálny riaditeľ investičnej spoločnosti Berkshire Hathaway, v rebríčku klesol na štvrté miesto s majetkom 41,1 miliárd eur. Predbehol ho totiž španielsky obchodník s konfekciou Amancio Ortega, ktorý si oproti minulému roku polepšil o dve miesta s imaním 43,8 miliárd eur.

Mark Zuckerberg, zakladateľ sociálnej siete Facebook, si pohoršil o 31 miest, pričom hodnota jeho majetku klesla o 3,2 miliárd eur.

V rebríčku sa umiestnili aj štyria Česi - Petr Kellner s majetkom 7,9 miliárd eur na 106. mieste, Andrej Babiš s majetkom 1,5 miliardy eur na 736. mieste, Zdeněk Bakala s majetkom 1,1 miliardy eur na 974. mieste a Karel Komárek s majetkom 768,8 milióna eur na 1342. mieste, uvádza spravodajský portál Novinky.cz.