Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Aj Ford zápasí s brexitom. V Británii môžu prísť o prácu stovky ľudí

Logo automobilky Ford Motor. Foto: TASR/AP

Automobilky v Spojenom kráľovstve sú totiž závislé od voľného presunu komponentov medzi Európu a Britskými ostrovmi.

Londýn 2. marca (TASR) - Automobilka Ford Motor tento týždeň iniciovala rokovania s odbormi o znížení nákladov vo svojom britskom závode na výrobu motorov. Ohrozených je tak viac ako 1100 pracovných miest. Firma totiž zápasí s dôsledkami júnového referenda o brexite a spomaľovaním odbytu v Európe.

Ford je ďalšou z automobiliek, ktoré majú obavy z budúcnosti po brexite, najmä zo zvedenia ciel na vývoz áut a dovoz autokomponentov po vystúpení Británie z Európskej únie (EÚ).

Automobilky v Spojenom kráľovstve sú totiž závislé od voľného presunu komponentov medzi Európu a Britskými ostrovmi.

Aj konkurenční producenti áut - Nissan Motor a Jaguar Land Rover (JLR) už vyzvali vládu v Londýne, aby poskytla finančnú podporu dodávateľom komponentov a zaručila tak ich konkurencieschopnosť aj po odchode Británie z EÚ a zavedení ciel.

Šéf JLR Ralf Speth v stredu (1. 3.) povedal, že by privítal pomoc vlády, napríklad vo forme finančného balíka vo výške 100 miliónov libier (116,88 milióna eur) na prilákanie výrobcov autokomponentov do Británie tak, ako to tento týždeň odporučil Nissan. Podľa Spetha, čím bližšie bude sieť dodávateľov, tým lepšie pre automobilky.

Premiérka Theresa Mayová momentálne rokuje s francúzskou automobilkou PSA Group a koncernom General Motors o budúcnosti jeho európskej divízie, do ktorej patrí aj britský závod Vauxhall. Vyhlásila však, že vedie dialóg aj s Fordom o prípadnej pomoci.

(1 EUR = 0,85560 GBP)