Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ford plánuje zrušiť viac ako 5000 pracovných miest v Nemecku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Automobilka by chcela zrušiť miesta prostredníctvom dobrovoľných výpovedí zamestnancov a odchodov do predčasného dôchodku.

Hamburg 15. marca (TASR) - Americká automobilka Ford v piatok uviedla, že plánuje zrušiť "viac ako 5000" pracovných miest v Nemecku v rámci reštrukturalizácie, ktorej cieľom je návrat k zisku v európskych prevádzkach.

Automobilka by chcela zrušiť miesta prostredníctvom dobrovoľných výpovedí zamestnancov a odchodov do predčasného dôchodku.

Podľa hovorkyne je cieľom Fordu zredukovať viac ako 5000 pracovných miest čo "najsociálnejšie zodpovedným spôsobom". Nespresnila pritom, ako sa škrty rozdelia medzi závody Fordu v Kolíne, Aachene a Saarlouise.

Zamestnanci spoločnosti Ford Germany boli o rozhodnutí informovaní v piatok s tým, že automobilka už v januári upozornila na zrušenie „tisícov“ pracovných miest v stratovej európskej divízii.

Ford zamestnáva v celej Európe približne 53.000 ľudí, z toho zhruba 24.000 v Nemecku.

K reštrukturalizácii dochádza v čase rozsiahlych zmien vo svetovom automobilovom priemysle, ktorý prechádza na výrobu ekologickejších a inteligentnejších áut budúcnosti a ustupuje od naftových vozidiel, keďže znečisťujú životné prostredie a dopyt po nich klesá.

Ford, druhý najväčší výrobca automobilov v USA minulý rok oznámil, že zastaví výrobu takmer všetkých sedanov a malých automobilov v USA. A v Spojenom kráľovstve plánuje zrušiť 1150 pracovných miest.

Vo Francúzsku skupina zatvorí závod na výrobu prevodoviek v blízkosti Bordeaux, ktorý bude stáť 800 pracovných miest. V Rusku zase začne strategickú revíziu svojho spoločného podniku Ford Sollers.