Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Ford sa v Kanade dohodol s odbormi na odvrátení štrajku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Štrajk v troch veľkých automobilkách v USA medzitým vstúpil do druhého týždňa. Zasiahnuté sú najmä General Motors (GM) a skupina Stellantis, ktorá vznikla zlúčením výrobcov Fiat Chrysler a Peugeot.

Washington 25. septembra (TASR) - Americkej automobilke Ford sa podarilo odvrátiť hroziaci štrajk v Kanade. Odborový zväz Unifor sa v nedeľu večer dohodol s vedením spoločnosti na novej kolektívnej zmluve. Na jej základe sa mzdy zvýšia o 15 % počas troch rokov, pričom už v prvom roku narastú o 10 %. Dohoda pre viac ako 5600 kanadských zamestnancov Fordu zahŕňa aj ďalšie výhody vrátane úpravy platov v závislosti od životných nákladov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Štrajk v troch veľkých automobilkách v USA medzitým vstúpil do druhého týždňa. Zasiahnuté sú najmä General Motors (GM) a skupina Stellantis, ktorá vznikla zlúčením výrobcov Fiat Chrysler a Peugeot. Štrajkuje sa v takmer 40 centrách na distribúciu náhradných dielov týchto dvoch skupín.

Vplyvný odborový zväz UAW hovorí o viaznucich rokovaniach s vedením GM a Stellantis, zatiaľ čo v prípade Fordu sa podľa jeho vyjadrenia dosiahol skutočný pokrok, a to aj v USA. UAW okrem iného požaduje 40-percentné zvýšenie miezd počas štyroch rokov, čo podľa odborov zodpovedá miere nárastu odmien najvyšších vedúcich pracovníkov.