Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Foxconn sa dohodol na kúpe kontrolného balíka Sharp

Taiwanská spoločnosť Foxconn je najväčším zmluvným výrobcom elektroniky na svete. Vyrába pre Apple, ako aj pre Microsoft alebo Hewlett-Packard. Foto: TASR/AP

Dohode predchádzali týždne neistoty, keďže sa obe firmy nevedeli dohodnúť na cene.

Tokio 30. marca (TASR) - Taiwanská spoločnosť Foxconn Technology sa dohodla s japonským výrobcom elektroniky Sharp na kúpe kontrolného balíka jej akcií za približne 389 miliárd jenov (3,06 miliardy eur). Ide o prvé prevzatie japonskej firmy zahraničnou spoločnosťou. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Dohode predchádzali týždne neistoty, keďže sa obe firmy nevedeli dohodnúť na cene.

Foxconn, ktorý vyrába inteligentné telefóny iPhone pre americký koncern Apple, získa kontrolný 66-% podiel v Sharp.

Výsledná cena 389 miliárd JPY je o 100 miliárd alebo približne o 20 % nižšia ako 489 miliárd JPY, ktoré Sharp požadoval ešte koncom februára. Taiwanská spoločnosť vtedy uviedla, že nie je pripravená podpísať takúto dohodu.

Ani jedna z firiem nevysvetlila, prečo zmenili svoj postoj, ale podľa informácií, ktoré prenikli z rokovaní, sa Foxconn obával, aby nemusel prevziať ďalšie záväzky Sharpu, o ktorých sa dozvedel v priebehu rokovaní.

Sharp už roky zápasí so stratami a Foxconn sa po jej prevzatí sústredí na modernizáciu technológií. Ďalšie podrobnosti však taiwanská firma nezverejnila. Dodala, že dohodu formálne podpíšu obe strany v sobotu 2. apríla.

(1 EUR = 127,13 JPY)