Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Foxconn odstúpil od spoločného podniku s indickým Vedanta

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Krok znamená úder pre ambície indického premiéra Naréndra Módího, ktorý si stanovil výrobu polovodičov ako jednu z hlavných priorít národnej stratégie hospodárskeho rozvoja.

Tchaj-pej 10. júla (TASR) - Taiwanská spoločnosť Foxconn odstúpila od spoločného podniku na výrobu polovodičov s indickým konglomerátom Vedanta v hodnote 19,5 miliardy dolárov (17,91 miliardy eur). Krok znamená úder pre ambície indického premiéra Naréndra Módího, ktorý si stanovil výrobu polovodičov ako jednu z hlavných priorít národnej stratégie hospodárskeho rozvoja. Továreň na výrobu polovodičov a displejov vybudovaná v partnerstve spoločnosti Foxconn a Vedanta mala stáť v Módího domovskom štáte Gudžarát. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Foxconn sa rozhodol, že v spoločnom podniku nebude pokračovať, uviedla spoločnosť vo vyhlásení bez poskytnutia podrobnejších údajov. Rozhodnutie o ukončení viac ako rok trvajúcej spolupráce podľa nej padlo na základe vzájomnej dohody a pôvodne spoločný podnik teraz zostáva plne vo vlastníctve indického partnera. Vyjadrenia spoločnosti Vedanta a indického ministerstva pre informačné technológie neboli bezprostredne k dispozícii.

Foxconn je najväčší zmluvný výrobca elektroniky na svete a hlavný dodávateľ americkej spoločnosti Apple. V posledných rokoch spoločnosť expanduje aj do iných oblastí vrátane elektrických vozidiel (EV) a polovodičov.