Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Foxconn poprel, že štrajk prerušil výrobu nových iPhonov v Číne

Taiwanská spoločnosť Foxconn je najväčším zmluvným výrobcom elektroniky na svete. Vyrába pre Apple, ako aj pre Microsoft alebo Hewlett-Packard. Foto: TASR/AP

Spoločnosť poprela, že by zamestnanci vstúpili do štrajku a výroba sa prerušila. Foxconn nešpecifikoval, čo bolo príčinou sporov.

Peking 6. októbra (TASR) - Taiwanský výrobca elektroniky Foxconn Technology Group poprel správy o štrajku niekoľkých tisícov zamestnancov v závode vyrábajúcom nové iPhony.

Spoločnosť uviedla, že produkcia v závode v stredočínskom Čeng-čou pokračuje bez prerušenia. Hovorca Foxconnu uviedol pre agentúru Bloomberg, že prišlo len k sporu medzi výrobným tímom a kontrolou kvality, ktorý sa vyriešil ešte počas piatka (5.10.).

Newyorská nezisková organizácia China Labor Watch uviedla, že 3000 až 4000 zamestnancov závodu v Čeng-čou v piatok tesne popoludní miestneho času prerušilo prácu a vstúpilo do štrajku, čo malo za následok zastavenie niekoľkých výrobných liniek. Príčinou štrajku malo byť sprísnenie kontrol kvality a požiadavka, aby pracovali aj počas sviatkov.

Podľa Foxconnu prišlo v závode len k dvom sporom medzi pracovníkmi výrobnej linky a zamestnancami kontrolujúcimi kvalitu v pondelok (1.10.) a v utorok (2.10.). Spoločnosť poprela, že by zamestnanci vstúpili do štrajku a výroba sa prerušila. Foxconn nešpecifikoval, čo bolo príčinou sporov, uviedol len, že sa okamžite prijali opatrenia na riešenie problémov vrátane zvýšenia počtu pracovníkov pri výrobných linkách.

China Labor Watch informovala, že niekoľko liniek vyrábajúcich iPhone 5 je paralyzovaných, pretože zamestnanci považujú požiadavky kontroly kvality za takmer nesplniteľné. Zamestnancov podľa organizácie tiež nahnevalo, že spoločnosť ich núti pracovať počas tohtotýždňového štátneho sviatku, ktorý sa skončí v nedeľu (7.10.).

Foxconn naopak uviedol, že čínski zamestnanci, ktorí pracujú počas sviatku, to robia dobrovoľne a dostanú v súlade s čínskym zákonníkom práce trojnásobok bežnej mzdy.