Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Francúzi si tieto Vianoce priplatia za foie gras, víno aj maslo

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Francúzi patria pritom k najväčším konzumentom masla na osobu na svete. Bez masla sa nedajú robiť svetoznáme francúzske omáčky ani koláče.

Paríž 17. decembra (TASR) - Nedostatok masla, zlé počasie, ktoré zničilo časť úrody časť hrozna, aká pohroma by ešte mohla zasiahnuť nešťastných Francúzov pred sviatkami? No predsa nedostatok foie gras, luxusnej pečienky z vykŕmených tučných kačíc a husí, ktorá nesmie chýbať na väčšine vianočných stolov vo Francúzsku.

Dve vlny vtáčej chrípky mali za následok likvidáciu miliónov kačiek a husí vo Francúzsku. Podľa asociácie CIFOG to spôsobilo pokles produkcie tejto známej francúzskej lahôdky o 44 % od roku 2015. Pokles produkcie sa okamžite premietol do cien, ktoré vzrástli o 10 až 30 % v závislosti od balenia a kvality.

Ako by toho nebolo dosť, nedostatok foie gras sprevádza aj tzv. maslová kríza, ktorá zasiahla celú Európu. Francúzi patria pritom k najväčším konzumentom masla na osobu na svete. Bez masla sa nedajú robiť svetoznáme francúzske omáčky ani koláče.

Rastúci globálny dopyt po masle a nižšia produkcia zvýšili tiež ceny masla. A keďže supermarkety vo Francúzsku nechcú platiť priveľa za túto komoditu, producenti ju vyvážajú do zahraničia. Maslu už prišli na chuť aj v Ázii, kde dopyt po ňom rýchlo stúpa.

No čo je ešte horšie, nezvyčajne mierny marec a mrazivý apríl zdecimovali časť úrody hrozna a ďalšiu časť zase zničilo sucho v lete. Produkcia vína vo Francúzsku tak tento rok klesla o 19 %. Áno, kvalita tohoročného vína je vyššia, ale rovnako vyššie sú aj jeho ceny.

Francúzi tak pred Vianocami musia siahnuť hlbšie do peňaženiek. Zaplatia viac za víno, maslo aj milovanú foie gras, kontroverznú pochúťku z vykŕmenej vodnej hydiny, ktorá sa zvyčajné podáva na Vianoce aj počas novoročných osláv.

Takzvaný foie gras priemysel, ktorý mal v roku 2015 tržby z exportu vo výške približne 55 miliónov eur, už vlani zápasil s vírusom vtáčej chrípky H5N1. No len čo sa chovatelia zotavili z prvého útoku, ich kŕdle zasiahol tento rok ďalší vysoko patogénny vírus H5N8.

Spotrebiteľský prieskum však ukázal, že 92 % respondentov by si chcelo kúpiť na sviatky foie gras, napriek vyšším cenám. Otázkou však je, či jej bude dostatok.