Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Francúzska centrálna banka zvýšila odhad rastu HDP

Turisti si prezerajú panorámu Paríža - v pozadí Eiffelova veža, z vyhliadky na Víťaznom oblúku Foto: TASR/AP

Pre druhú najväčšiu ekonomiku eurozóny zvýšila svoju prognózu v tomto aj v nasledujúcom roku.

Paríž 14. decembra (TASR) - Francúzska centrálna banka zvýšila svoju prognózu pre druhú najväčšiu ekonomiku eurozóny v tomto aj v nasledujúcom roku. Odôvodnila to rýchlejším než očakávaným oživením investícií domácností i podnikov v uplynulých mesiacoch.

Francúzska centrálna banka podľa najnovšej predpovede očakáva, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v tomto roku stúpne o 1,8 % a v roku 2018 o 1,7 %. Vo svojej predchádzajúcej prognóze v júni odhadovala, že výkon francúzskej ekonomiky sa tento rok zvýši o 1,3 % a na budúci rok o 1,5 %.

Francúzska ekonomika v priebehu tohto roka naberala rýchlosť. Podporilo ju výrazné oživenie investícií v podnikoch a domácnostiach po slabých predchádzajúcich rokoch.

Okrem toho centrálna banka Francúzska uviedla, že rast v nadchádzajúcich rokoch by mohol byť ešte silnejší. Naznačujú to aktuálne revízie. Konečný výsledok bude závisieť od vplyvu reforiem trhu práce, daní a od regulácií nového prezidenta Emmanuela Macrona.

Silnejší ako očakávaný rast HDP v roku 2017 pomôže tiež Francúzsku zlepšiť stav verejných financií a znížiť deficit v rozpočte na 2,9 % HDP z minuloročných 3,4 % HDP, uviedla banka. Pripomenula však, že bude potrebné aj naďalej dôkladne monitorovať výdavky na udržanie deficitu pod hranicou 3 % HDP, ako určujú európske zmluvy.