Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Francúzska ekonomika podľa očakávaní v 3. kvartáli vzrastie o 0,5 %

Známa Montparnasská veža v pozadí v strede na ilustračnej snímke. Foto: TASR/AP

Centrálna banka na základe aktuálneho prieskumu prognózuje, že francúzsky hrubý domáci produkt (HDP) sa za tri mesiace od júla do konca septembra zvýši o 0,5 % rovnako ako v 2. kvartáli.

Paríž 11. septembra (TASR) - Francúzska ekonomika si v 3. štvrťroku zrejme udrží tempo rastu z jari, očakáva francúzska centrálna banka.

Centrálna banka na základe aktuálneho prieskumu prognózuje, že francúzsky hrubý domáci produkt (HDP) sa za tri mesiace od júla do konca septembra zvýši o 0,5 % rovnako ako v 2. kvartáli. To je tiež v súlade s predchádzajúcou predpoveďou.

Prieskum ukázal, že tempo rastu priemyselnej produkcie sa v porovnaní s júlom mierne spomalilo. Index dôvery vo výrobnom sektore v auguste klesol na 104 bodov zo 105 bodov v predchádzajúcom mesiaci. Podnikateľskí lídri tiež počítajú s tým, že rast priemyselnej produkcie sa v septembri spomalí.

Naopak, v robustnom raste pokračuje aktivita v sektore služieb. Index podnikateľskej dôvery pre sektor služieb sa v auguste zvýšil na 100 bodov z 99 bodov v júli, pričom podnikateľskí lídri očakávajú v septembri ďalšie zrýchlenie expanzie.

Výrazne stúpla tiež aktivita v stavebnom sektore. Príslušný index si polepšil na 103 bodov zo 102 bodov v júli. V septembri sa však očakáva spomalenie tempa rastu.