Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Krátkodobé vyhliadky francúzskej ekonomiky sa vo februári zlepšili

Ilustračné foto, Eiffelova veža v Paríži Foto: FOTO TASR/AP

Za šesť mesiacov od začiatku augusta 2014 do konca februára 2015 hodnota indexu vzrástla o 1,3 %.

Paríž 27. apríla (TASR) - Krátkodobé vyhliadky francúzskej ekonomiky sa vo februári zlepšili. Naznačuje to vývoj popredného ukazovateľa budúcej ekonomickej aktivity, ktorý vo februári vzrástol, a to už druhý mesiac po sebe. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Podľa najnovšieho prieskumu renomovaného inštitútu Conference Board kľúčový index hlavných ekonomických ukazovateľov (Leading Economic Index, LEI), ktorý predpovedá vývoj ekonomickej aktivity Francúzska v nasledujúcich šiestich mesiacoch, sa vo februári 2015 zvýšil o 0,2 % na 111 bodov zo 110,8 bodu v januári.

Za šesť mesiacov od začiatku augusta 2014 do konca februára 2015 hodnota indexu vzrástla o 1,3 %.

A zároveň hodnota čiastkového indexu súčasnej hospodárskej aktivity vo Francúzsku vo februári stagnovala na úrovni 100,3 bodu po januárovom medzimesačnom zvýšení o 0,2 %.

Index LEI vychádza zo siedmich ukazovateľov, ktoré hodnotia ekonomickú aktivitu v danej krajine, ako sú napríklad index ekonomického sentimentu, index nových objednávok, index nákupných manažérov a ďalšie významné indikátory.

Podľa Conference Board výsledky februárového prieskumu signalizujú, že francúzska ekonomika bude pokračovať v raste a jeho tempo sa v najbližších mesiacoch môže dokonca zrýchliť.