Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Francúzska priemyselná produkcia v novembri vzrástla

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prekonala tak odhady ekonómov.

Paríž 10. januára (TASR) - Priemyselná produkcia vo Francúzsku v novembri 2023 nečakane vzrástla po poklese v predchádzajúcom mesiaci. Prekonala tak odhady ekonómov. Ukázali to v stredu údaje štatistického úradu INSEE. TASR o tom informuje na základe správy portálu fr24.

Podľa týchto údajov sa výkon priemyslu v druhej najväčšej ekonomike eurozóny v novembri 2023 zvýšil o 0,5 % oproti októbru, keď medzimesačne klesol o 0,3 %. Ekonómovia pritom odhadovali, že produkcia francúzskeho priemyslu bude v novembri stagnovať.

K lepšiemu ako očakávanému výsledku prispelo výrazné oživenie produkcie v banskom a ťažobnom odvetví, ako aj produkcie energií, dodávok vody a odpadového hospodárstva po ich poklese v októbri. V novembri sa tiež mierne zrýchlil rast produkcie vo výrobe (na 0,3 % z 0,2 %), zatiaľ čo pokles produkcie v stavebnom sektore sa spomalil (na -1 % z -2,2 % v októbri).

V medziročnom porovnaní priemyselná produkcia vo Francúzsku v novembri vzrástla o 0,6 %, čo bolo oveľa slabšie tempo ako jej zvýšenie o 2 % v októbri.