Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Francúzska vláda oznámi odloženie zvyšovanie daní z palív

Na archívnej snímke francúzsky premiér Édouard Philippe. Foto: TASR/AP

Počas protestov utrpelo uplynulý víkend vo francúzskej metropole zranenia vyše 100 ľudí a polícia zadržala 412 osôb.

Paríž 4. decembra (TASR) - Francúzsky premiér Édouard Philippe by mal ešte v priebehu utorka oznámiť pozastavenie zvyšovania daní z pohonných látok. Cieľom tohto kroku je upokojiť protesty v krajine, ktoré sa zradikalizovali, informovali dopoludnia francúzske médiá.

Denník Le Monde i rozhlasová stanica France Info uviedli, že od januára plánované zvyšovanie daní z benzínu a nafty, ktoré podnietilo protesty, bude odložené o niekoľko mesiacov. Philippe by mal oznámiť aj ďalšie opatrenia zamerané na zmiernenie napätia - len tri týždne po tom, ako vyhlásil, že vláda svoju kurz nezmení a je odhodlaná znižovať využívanie znečisťujúcich fosílnych palív.

Kancelária premiéra sa k týmto správam zatiaľ nevyjadrila. Očakávané oznámenie predsedu vlády však zrejme neukončí blokády ciest a demonštrácie, píše agentúra AP.

"Je to prvý krok, ale my sa neuspokojíme s omrvinkami," povedal jeden z lídrov protestov Benjamin Cauchy.

Po troch víkendoch zrážok v Paríži viedol Philippe v pondelok krízové rozhovory so zástupcami hlavných politických strán. Stretol sa tiež s prezidentom Emmanuelom Macronom a ministrami v snahe nájsť rýchle riešenie krízy.

Počas protestov utrpelo uplynulý víkend vo francúzskej metropole zranenia vyše 100 ľudí a polícia zadržala 412 osôb. Pri najhorších nepokojoch v krajine za celé roky demonštranti podpálili desiatky vozidiel, rozbíjali výklady a ničili pamiatky.

Protesty tzv. žltých viest začali 17. novembra motoristi rozhnevaní zvyšovaním cien pohonných látok, postupne sa však rozšírili - o účastníkov i ďalšie dôvody nespokojnosti - a demonštranti tvrdia, že Macronova vláda sa nezaujíma o problémy bežných občanov.