Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Francúzski pestovatelia zažívajú najchladnejší apríl za 75 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Teploty v pondelok mierne stúpli, no podľa meteorológov bude na juhozápade a v strede Francúzska mrznúť aj ďalšiu noc.

Paríž 4. apríla (TASR) - Francúzskych vinohradníkov a ovocinárov zastihol najchladnejší začiatok apríla za posledných 75 rokov. V noci na pondelok zaznamenali v Mourmelone neďaleko Remeša rekordných mínus 9,3 stupňa Celzia. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Ide o druhú jar po sebe, čo Francúzsko zasiahli takéto výkyvy teplôt. Podľa odborníkov ich čoraz častejší výskyt súvisí s klimatickou zmenou.

Teploty v pondelok mierne stúpli, no podľa meteorológov bude na juhozápade a v strede Francúzska mrznúť aj ďalšiu noc. Pestovatelia musia na ochranu pred mrazmi vo vinohradoch a sadoch používať parafínové sviece, veterné vrtule alebo rozprašovače vody.

Podľa ministerstva poľnohospodárstva je na konkrétne odhady škôd priskoro, avšak viac škôd sa očakáva v sadoch než vo vinohradoch. Francúzsky premiér Jean Castex sa zaviazal, že v prípade potreby uvoľní pre ovocinárov a vinohradníkov finančné prostriedky z núdzového fondu.

Silné mrazy, ktoré Francúzsko zasiahli aj v apríli minulého roka, okresali v porovnaní s predchádzajúcim rokom úrodu marhúľ, čerešní a hrušiek o polovicu. Produkcia vína medziročne klesla o 19 percent.