Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Francúzski rybári sú radšej za žiadnu dohodu s Londýnom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Necelé tri mesiace pred skončením sa prechodného obdobia sa Európska únia a Británia nevedia dohodnúť na troch oblastiach, z ktorých jednou je oblasť rybolovu.

Paríž 11. októbra (TASR) - Pre francúzskych rybárov bude lepšie, ak sa žiadna dohoda neuzatvorí, než aby prijali "neprijateľné" návrhy Británie v oblasti rybolovu. Povedala to francúzska ministerka pre rybolov Annick Girardinová.

Ako uviedla v rozhovore pre nedeľník Le Journal du Dimanche, doterajšie britské návrhy sú neakceptovateľné. "Za týchto okolností uprednostňujú rybári radšej žiadnu než zlú dohodu," uviedla Girardinová s tým, že Francúzsko stanovilo svoje červené čiary: prístup k rybárskym revírom, kvóty a druhy rýb, ktoré sa v súčasnosti lovia. "Európania si musia ochrániť svoje zdroje a prístup k nim," povedala ministerka.

Necelé tri mesiace pred skončením sa prechodného obdobia sa Európska únia a Británia nevedia dohodnúť na troch oblastiach, z ktorých jednou je oblasť rybolovu. Brusel chce mať aj naďalej bezproblémový prístup do britských vôd, čo je téma, ktorá hýbe najmä Francúzskom, kde rybárske komunity majú veľký politický vplyv. Británia však uprednostňuje dohodu podobnú tej, ktorú uzatvorila s Nórskom. V rámci nej sa každoročne stanovujú nové kvóty.

"Sme pripravení na všetky možnosti, teda aj na tú, že k žiadnej dohode nepríde,"
povedala Girardinová. Ako však dodala, stále verí, že nakoniec sa podarí dosiahnuť kompromis.