Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Francúzska centrálna banka znížila predpoveď rastu ekonomiky

Ilustračné foto, Paríž, Francúzsko Foto: TASR/AP

Podnikateľskí lídri počítajú s výrazným nárastom priemyselnej aktivity v marci.

Paríž 9. marca (TASR) - Francúzska centrálna banka znížila prognózu rastu domácej ekonomiky v 1. kvartáli. Zo správy banky tiež vyplynulo, že podnikateľská dôvera vo výrobnom sektore sa zhoršila. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Banka znížila svoju predpoveď rastu na 1. štvrťrok 2015 na 0,3 % z 0,4 %. Predbežné údaje ukázali, že hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska sa v posledných troch mesiacoch 2014 zvýšil o 0,1 %.

V roku 2014 francúzska ekonomika expandovala o 0,4 %, teda rovnakým tempom ako v roku 2013. Európska komisia (EK) očakáva, že tento rok sa HDP krajiny zvýši o 1 % a v roku 2016 o 1,8 %.

Podľa výsledkov prieskumu banky index podnikateľskej dôvery vo francúzskom výrobnom sektore vo februári klesol na 96 bodov z 98 bodov v januári. Naopak, index dôvery v službách sa zvýšil na 92 bodov z 91 bodov a index dôvery v stavebníctve stagnoval na úrovni 90 bodov.

Podnikateľskí lídri počítajú s výrazným nárastom priemyselnej aktivity v marci. Naopak, aktivita v stavebnom sektore by sa mala znížiť. Očakáva sa tiež zvýšenie aktivity v sektore služieb.