Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Francúzsko chce začať súdne konanie proti Británii pre rybolov

Na archívnej snímke rybár čistí svoju sieť v prístave severofrancúzskeho mesta Boulogne-sur-Mer. Foto: TASR/AP

Tento spor by mohol viesť až k obchodnej vojne.

Paríž 17. decembra (TASR) - Francúzsko požiada Európsku komisiu (EK), aby začala súdne konanie proti Británii v súvislosti s dlhodobým sporom o rybárske licencie pre francúzske lode v britských vodách po brexite. Uviedol v piatok francúzsky minister pre európske záležitosti Clément Beaune.

"V najbližších dňoch požiadame Európsku komisiu, aby začala súdny spor, právny postup, týkajúci sa licencií, na ktoré máme nárok," povedal Beaune po stretnutí prezidenta Emmanuela Macrona so zástupcami rybárov a predstaviteľmi príslušných regiónov.

Francúzski rybári tvrdia, že Británia a ostrov Jersey v Lamanšskom prielive, ktorý je súčasťou Spojeného kráľovstva, zdržiavajú vydanie povolení pre francúzske lode, ktoré mohli brázdiť ich vody roky predtým, ako Británia opustila Európsku úniu (EÚ).

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Tento spor by mohol viesť až k obchodnej vojne. Rybári v severnom Francúzsku tento týždeň vyhlásili, že zintenzívnia protesty a zablokujú britské lode vo francúzskych prístavoch pozdĺž pobrežia Lamanšského prielivu.

Británia minulú sobou (11. 12.) súhlasila s vydaním ďalších 23 licencií francúzskym rybárom, ale Francúzsko tvrdí, že má nárok na ďalších približne 80 licencií od Spojeného kráľovstva.

Európska únia stanovila 10. december ako konečný termín pre Londýn na udelenie licencií desiatkam francúzskych rybárskych lodí v rámci obchodnej dohody po brexite, pričom Paríž pohrozil európskym súdnym konaním, ak nedôjde k žiadnemu prielomu v spore o licencie.