Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Hodnota exportu vína a alkoholu z Francúzska dosiahla vlani rekord

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Prispelo k tomu najmä slabé euro, veľký dopyt po šampanskom a koňaku a zotavenie čínskeho trhu.

Paríž 11. februára (TASR) - Hodnota vlaňajšieho exportu vína a alkoholu z Francúzska dosiahla historický rekord, aj keď celkový objem vyvezených nápojov klesol. Prispelo k tomu najmä slabé euro, veľký dopyt po šampanskom a koňaku a zotavenie čínskeho trhu. Francúzski producenti však upozorňujú, že aj tento rok sa môže objem exportu znížiť. Informovala o tom agentúra Reuters.

Po dvoch rokoch poklesu sa hodnota exportu vína a alkoholických nápojov z Francúzska minulý rok vyšplhala na rekordných 11,7 miliardy eur, čo predstavuje medziročný nárast o 9,7 %. Uviedla to dnes francúzska federácia vývozcov týchto nápojov FEVS.

Toto odvetvie sa tak z hľadiska hodnoty stalo druhým najväčším exportným priemyslom v krajine galského kohúta, predbehol ho len letecký priemysel.

Viac ako 60 % z exportu francúzskeho vína a destilátov smerovalo vlani do krajín mimo Európskej únie (EÚ). Najväčším trhom pre francúzskych producentov týchto nápojov sú USA, kam vyviezli až 22 % svojich výrobkov v celkovej hodnote 2,6 miliardy eur, čo je o 28 % viac ako v roku 2014. Dopyt po drahých francúzskych vínach a destilátoch v USA sa vlani zvýšil aj vďaka oslabeniu eura, ktoré zlacnilo tieto produkty na americkom trhu.

Aj export do Ázie minulý rok stúpol o približne 23 % pre zvýšený dopyt po víne a destilátoch v Číne. Ale čínska ekonomika spomaľuje a FEVS je opatrné pri odhade tohoročných výsledkov.

Čo sa týka destilátov, vlani bol vo svete najväčší dopyt po francúzskom koňaku. Hodnota jeho exportu vzrástla o takmer 20 % na 2,6 miliardy eur, ale zároveň dopyt po vodke z produkcie francúzskych firiem klesol, takže celková hodnota vývozu francúzskych destilátov sa zvýšila o 13 % na 3,7 miliardy eur.

Vinári zaznamenali najväčší dopyt po šampanskom. Jeho export vzrástol o 12 % na 2,7 miliardy eur a celková hodnota vyvezeného vína sa zvýšila o 6,7 % na 7,9 miliardy eur. Ale čo sa týka objemu, vývoz vína klesol o 3,6 %.