Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Francúzsko žiada Google o vyrovnanie daní vo výške 1,6 miliardy eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Hovorkyňa Google uviedla, že spoločnosť dodržiava daňové zákony každej krajiny, v ktorej podniká.

Paríž 24. februára (TASR) - Francúzsko žiada od amerického gigantu Google úhradu nezaplatených daní vo výške 1,6 miliardy eur a kritizuje spoločnosť za agresívne metódy optimalizácie daní. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Z hľadiska našej krajiny neuhradené dane tejto spoločnosti dosahujú 1,6 miliardy eur," povedal pre Reuters nemenovaný zdroj. Francúzske ministerstvo financií aj Google sa k správe odmietli vyjadriť. Hovorkyňa Google uviedla iba to, že spoločnosť dodržiava daňové zákony každej krajiny, v ktorej podniká. Neoverené zdroje médií z roku 2012 hovorili o sume miliardy eur, ktorú francúzske úrady žiadali od Google. Spoločnosť vtedy odmietla zaplatiť.

Podľa odborníkov francúzsky daňový úrad obvykle vydá najprv predbežnú správu a až po nej prichádza záverečná, ktorá sa môže stať podkladom pre súdny proces, ak daňový poplatník uvádzanú sumu neuhradí. Francúzsky minister financií Michel Sapin začiatkom tohto mesiaca vylúčil dohodu, akú nedávno Google uzavrel s britskou vládou. Podľa neho totiž daňové nedoplatky vo Francúzsku sú oveľa vyššie než v Británii.

Google sa s britskými úradmi dohodol na vyrovnaní vo výške 130 miliónov libier (164,69 milióna eur) za obdobie od roka 2005. Experti však túto sumu skritizovali ako "neproporčne nízku".

Francúzsko, Británia a ďalšie krajiny sa už dlho sťažujú na vysoké zisky, ktoré Google, Yahoo! a ostatné internetové giganty u nich dosahujú, no svoje daňové sídla majú v štátoch s nízkymi sadzbami, napríklad, v Írsku. Tieto sťažnosti ale narážajú na európsku legislatívu, ktorá chráni spoločnosti pred platením daní v krajinách, kde nemajú to, čo sa označuje ako "permanentné sídlo".