Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Odchod Grécka z eurozóny nechce podľa francúzskeho ministra nikto

Francúzsky minister financií Michel Sapin Foto: TASR/AP

"Nikto nechce odchod Grécka z eurozóny, ani Gréci, ani ďalší členovia eurozóny," dodal francúzsky minister financií.

Paríž 29. januára (TASR) - Grécko by mohlo dostať viac času na splatenie svojho dlhu, kľúčovou podmienkou ale je pokračovanie v dohodnutých reformách. Uviedli to dnes francúzski vládni predstavitelia. Možnosť odpustenia gréckeho dlhu však jednoznačne zamietli. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Môžeme diskutovať o gréckom dlhu, no nie o jeho odpustení," povedal francúzsky minister financií Michel Sapin. To by totiž znamenalo presunutie finančnej záťaže na francúzskych daňových poplatníkov. Ako Sapin dodal, expozícia Francúzska voči gréckemu dlhu dosahuje okolo 42 miliárd eur.

Podľa ministra existuje viacero technických možností, o ktorých by sa dalo diskutovať. Všetko však bude závisieť od toho, či Grécko bude ochotné pokračovať v reformách. Podobne sa vyjadril aj štátny tajomník pre európske záležitosti Harlem Désir. Ten pre televíziu LCI povedal, že budúce rokovania s Gréckom by mohli zahŕňať časový rámec splácania dlhu.

Čo sa týka prípadného odchodu Grécka z eurozóny, Sapin dodal, že s takýmto vývojom nikto nepočíta. "Nikto nechce odchod Grécka z eurozóny, ani Gréci, ani ďalší členovia eurozóny," dodal francúzsky minister.