Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Paríž už úsporné opatrenia neplánuje, zameria sa na výdavky štátu

Francois Hollande Foto: TASR/AP Photo

Hospodárske problémy Európy spôsobili, že Francúzsko nedokáže tento rok splniť cieľ v oblasti rozpočtového deficitu, čo znamená jeho zníženie na 3 % HDP.

Paríž 23. februára (TASR) - Francúzsko nezavedie v tomto roku ďalšie úsporné opatrenia, namiesto toho sa v budúcom roku plánuje zamerať na zníženie výdavkov štátu, aby v danom roku znížilo rozpočtový deficit na 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Povedal to dnes francúzsky prezident Francois Hollande. Informovala o tom agentúra Reuters.


Hospodárske problémy Európy spôsobili, že Francúzsko nedokáže tento rok splniť cieľ v oblasti rozpočtového deficitu, čo znamená jeho zníženie na 3 % HDP, avšak vláda odmieta príliš tvrdé úsporné opatrenia pre obyvateľov v situácii, keď ekonomika nie je ďaleko od recesie.

"Nebolo by vhodné prijímať opatrenia, ktoré by ešte viac obmedzili spotrebu a investície," povedal Hollande na poľnohospodárskej výstave v Paríži s tým, že od daňových poplatníkov sa už žiadalo dosť. Zároveň dodal, že zatiaľ čo doteraz sa vláda v úsilí znížiť rozpočtový deficit sústredila najmä na zvyšovanie príjmov do rozpočtu v podobe daní, od roku 2014 sa chce viac zamerať na znižovanie štátnych výdavkov.

Už v piatok (22.2.) minister financií Pierre Moscovici povedal, že Francúzsko požiada Európsku komisiu a partnerov v Európskej únii o poskytnutie ďalšieho roku na zníženie rozpočtového deficitu na stanovenú úroveň. Zároveň dodal, že čoskoro oznámi nové opatrenia na skresanie deficitu.

Hollande upozornil, že Francúzsko znížilo rozpočtový schodok v roku 2012 na 4,5 % z 5,2 % HDP v roku 2011. Európska komisia v najnovšej prognóze očakáva, že tento rok dosiahne deficit štátneho rozpočtu Francúzska 3,7 % HDP. "Uznávam, že to nie sú 3 %, ideme však správnym smerom," dodal.

Čo sa však týka nezamestnanosti, prezident bol menej optimistický. Ako dodal, ak rast ekonomiky v tomto roku nebude výraznejší ako Európskou komisiou očakávaných 0,1 %, nezamestnanosť bude rásť aj naďalej. "Ak sa však vyplní odhad pre rok 2014 na úrovni 1 až 1,2 %, opäť sa začnú tvoriť pracovné miesta," dodal s tým, že vláda sa plánuje zamerať najmä na vytváranie pracovných miest pre mladých ľudí, medzi ktorými je nezamestnanosť najvyššia.