Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Francúzsko znova zaradí Panamu na zoznam daňových rajov

Panamské sídlo spoločnosti Mossack Fonseca Foto: TASR/AP

Panama sa dostala aj pod paľbu kritiky Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) za nedodržanie záväzku o výmene daňových informácií s ostatnými štátmi.

Paríž 6. apríla (TASR) - Francúzsko znova zaradí Panamu na zoznam nespolupracujúcich daňových jurisdikcií. Uviedol to minister financií Michel Sapin v súvislosti s únikom dokumentov, ktoré odhalili, že právnická firma Mossack Fonseca v Paname pomáhala spoločnostiam aj jednotlivcom na celom svete vyhýbať sa plateniu daní. Informovala o tom agentúra Reuters.

Sapin vo svojom vystúpení v parlamente skonštatoval, že Panama sa snažila presvedčiť Francúzsko, že rešpektuje hlavné medzinárodné daňové princípy, preto ju v januári 2012 vyškrtlo zo zoznamu daňových rajov. Ale po najnovšom škandále sa vláda rozhodla pridať ju späť na tento zoznam a so všetkými dôsledkami.

Panama je pritom oveľa väčšie finančné centrum ako iné krajiny z francúzskeho zoznamu daňových rajov, ako sú napríklad Botswana, Brunej, Guatemala, Nauru, Niue či Marshallove ostrovy.

Panama sa dostala aj pod paľbu kritiky Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) za nedodržanie záväzku o výmene daňových informácií s ostatnými štátmi.

V tejto súvislosti Sapin uviedol, že zo 7800 prípadov, ktorými sa vlani zaoberali daňové úrady vo Francúzsku, sa 515 týkalo firiem registrovaných v Paname.

Francúzska finančná prokuratúra po úniku informácií z Panamy už začala predbežné vyšetrovanie možných podvodov francúzskych daňových poplatníkov.