Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Francúzsko požaduje vyššie zdanenie digitálnych koncernov

Na archívnej snímke Bruno Le Maire. Foto: Wikipedia

K najväčším skeptikom ohľadom tohto návrh patrí Írsko, kde je napríklad sídlo Facebooku v Európe. Le Maire bol však optimistický a verí, že presvedčí aj kritikov.

Štrasburg 23. októbra (TASR) - Francúzsky minister financií Bruno Le Maire požadoval v Európskom parlamente (EP) vyššie zdanenie digitálnych koncernov, ako je napríklad Google.

"Dnes existuje daňová nespravodlivosť, ktorá je neprijateľná," povedal Le Maire v EP. "Ak tí, ktorí dosahujú najvyššie zisky, platia najmenej daní, budeme mať zajtra problémy s financovaním našich verejných výdavkov." Le Maire navštívil EP, aby získal podporu poslancov pre plány Európskej únie týkajúce sa digitálnej dane.

Tradičné firmy podľa odhadov platia v Európe daň vo výške približne 23 %, digitálne koncerny len 8 % až 9 %. Európska komisia (EK) preto navrhla pre digitálne firmy s globálnymi tržbami minimálne 750 miliónov eur a online obratom 50 miliónov eur daň z tržieb vo výške 3 %. K najväčším skeptikom ohľadom tohto návrh patrí Írsko, kde je napríklad sídlo Facebooku v Európe. Le Maire bol však optimistický a verí, že presvedčí aj kritikov. "Sme už veľmi blízko k dohode," uviedol.