Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Šéfku MMF Lagardeovú francúzsky súd vyšetruje v korupčnej afére

NŠéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Foto: TASR/AP

Christine Lagardeová oznámila, že nemieni rezignovať na post šéfky MMF.

Paríž 27. augusta (TASR) - Generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová dnes potvrdila, že čelí obvineniu zo zanedbania povinností v súvislosti s dlhoročnou korupčnou aférou a úlohou, ktorú v nej zohrala počas pôsobenia na poste ministerky financií vo Francúzsku v roku 2008.

Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Ministerka už niekoľkokrát vypovedala na súde ako svedok. Podľa nemenovaného zdroja ju však najnovšie súd v Paríži obvinil, že si neplnila svoje povinnosti. Kauza sa týka vyplatenia 400 miliónov eur podnikateľovi Bernardovi Tapiemu v roku 2008 v rámci urovnania dlhoročného právneho sporu medzi ním a bankou Crédit Lyonnais.

Tapie tvrdil, že pôvodne štátom vlastnená banka ho v roku 1993 podviedla pri predaji jeho akcií v spoločnosti Adidas a na obchode profitovala. Tapie bol pritom priateľom vtedajšieho prezidenta Nicolasa Sarkozyho v čase, keď dostal odškodné. Vyšetrovatelia budú teraz preverovať, či rozhodnutie Lagardeovej o ukončení arbitráže a vyplatení štedrého odškodného nebolo politicky motivované.

Lagardeová zároveň oznámila, že nemieni rezignovať na post šéfky MMF.